Μέι: Βρισκόμαστε στο τέλος της συμφωνίας για το Brexit

Μέι: Βρισκόμαστε στο τέλος της συμφωνίας για το Brexit
epa07101541 British Prime Minister Theresa May arrives for the European Council summit in Brussels, 18 October 2018. The European Council will focus on migration and internal security and also It will be followed by the Euro Summit in an inclusive format. EPA/JULIEN WARNAND

Αυτά που διαπραγματευόμαστε είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και οι δύο πλευρές θέλουν να φτάσουν σε συμφωνία, σημείωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μία προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το τελικό στάδιο των συνομιλιών αποδεικνύεται «πάρα πολύ δύσκολο», τόνισε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

«Οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση μας έχουν σήμερα φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού» είπε η Τερέζα Μέι σε ομιλία της τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

«Εργαζόμαστε ιδιαίτερα σκληρά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να σημειώσουμε πρόοδο στα ζητήματα που παραμένουν στη Συμφωνία Αποχώρησης, τα οποία είναι σημαντικά. Και οι δύο πλευρές θέλουν να φτάσουν σε συμφωνία. Ωστόσο αυτά που διαπραγματευόμαστε είναι πάρα πολύ δύσκολα», είπε.

Οι διαπραγματευτές θεωρούν ότι έχουν διορία μέχρι την Τετάρτη να κλείσουν συμφωνία εάν πρόκειται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου της ΕΕ αυτόν τον μήνα –όπως επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Η Τερέζα Μέι στην ομιλία της προσπάθησε να είναι καθησυχαστική. «Δεν θα συμβιβαστώ σε ότι αφορά αυτό που ψήφισε ο κόσμος στο δημοψήφισμα. Αυτή δεν θα είναι μία συμφωνία με όποιο κόστος», τόνισε.

Οι δηλώσεις της έρχονται μετά από δημοσιεύματα που θέλουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ να αναφέρει ότι τα βασικά στοιχεία του κειμένου συμφωνίας μπορούν να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο της χώρας σήμερα.

Σε συνομιλίες που είχε με υπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, ο κ. Μπαρνιέ τους ενημέρωσε πως «οι παράμετροι μιας πιθανής συμφωνίας έχουν σε μεγάλο βαθμό καθοριστεί», αλλά απαιτείται ακόμα πολιτική έγκριση.

«Δυνατή μια συμφωνία για το Brexit μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες»

Μια συμφωνία για το Brexit συνεχίζει να είναι δυνατή μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί», δήλωσε ο Λίντινγκτον στο ραδιόφωνο του BBC. «Είμαστε πολύ κοντά τώρα. Η πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν μπορεί να είναι μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος».

Ερωτηθείς εάν εννοεί ότι είναι πιθανή μια συμφωνία εντός των επόμενων 24 ή 48 ωρών, δήλωσε: «Είναι ακόμα δυνατή αλλά όχι εντελώς σίγουρη, νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Συγκρατημένα αισιόδοξος».