Μεντβέντεφ: Πώς θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Μεντβέντεφ: Πώς θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
RUSSIA MEDVEDEV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρώσος αξιωματούχος προβλέπει γεωπολιτική έκρηξη…

Σε άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, άρα και στην έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να οδηγήσουν οι πρόσφατες ενέργειες της Πολωνίας, σύμφωνα με τον  αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008-2012, προέβη στα παραπάνω σχόλια σε άρθρο που έγραψε για τη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Μεντβέντεφ μάς έχει συνηθίσει σε εμπρηστικές δηλώσεις όπως οι προαναφερθείσες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει υποστηρίξει πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ επειδή παρείχαν βοήθεια στην Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο του 2022, έφτασε στο σημείο να αποκαλεί τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους». Πιο πρόσφατα, είπε τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε άμεση σύγκρουση με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα πάντως με το άρθρο του στη Rossiyskaya Gazeta, η βοήθεια της Πολωνίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε παγκόσμιο πόλεμο.

«Η στρατιωτική συσσώρευση της ίδιας της Πολωνίας και η πολωνική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία μπορεί να πυροδοτήσουν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Βαρσοβίας και της Λευκορωσίας και της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ. 

«Σε αυτή την περίπτωση, η συμμαχική ομάδα θα δώσει την κατάλληλη απάντηση για να αποτρέψει απειλές που προέρχονται από τις φιλοδοξίες του πολωνικού κατεστημένου».

Και συνέχισε: «Οι απερίσκεπτες ενέργειες της Πολωνίας, εάν υποστηριχθούν από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο. Και τότε η Πολωνία θα εκπληρώσει το ρόλο της “ύαινας της Ευρώπης”».

Σε άλλο σημείο του άρθρου, ο Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Πολωνία ότι είχε απώτερο κίνητρο για την υποστήριξή της στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι η χώρα «αγωνίζεται μόνο για ένα πράγμα: να εξασφαλίσει την απόλυτη κυριαρχία της στην περιοχή, ασκώντας έλεγχο στα κράτη που βρίσκονται μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας».

Πρόσφερε επίσης μια σύντομη ιστορία των ρωσο-πολωνικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των ετών, προτού υποτιμήσει περαιτέρω τις «κακές φιλοδοξίες» των ηγετών στη Βαρσοβία καθώς και τον ισχυρισμό ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέφουν ένα «κακώς συγκαλυμμένο μίσος» για την Πολωνία.

«Τώρα τα κορυφαία κράτη της ΕΕ θεωρούν τους Πολωνούς ηγέτες κακόβουλες που χρησιμοποιούν εγωιστικά όλους τους θεσμούς της αποκλειστικά για δικούς τους σκοπούς, χωρίς να συνεισφέρουν τίποτα στο ευρωπαϊκό ταμείο», έγραψε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Μπορεί να υποτεθεί ότι τελικά αυτό θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της ίδιας της δομής της ΕΕ, ακόμη και στην κατάρρευσή της με υπαιτιότητα της Πολωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Newsweek