Η Mercedes παρουσιάζει το φορτηγό χωρίς οδηγό

Η Mercedes παρουσιάζει το φορτηγό χωρίς οδηγό

Το πρωτότυπο γράφει ήδη χιλιόμετρα στους δρόμους. Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.

Εφόσον η τεχνολογία υπάρχει ήδη στην κατηγορία των ΙΧ αυτοκινήτων, γιατί να μην εφαρμοστεί και στα φορτηγά; Η Mercedes δοκιμάζει στους γερμανικούς δρόμους ένα φορτηγό μεγάλων αποστάσεων που θα μπορεί να κινείται αυτόνομα (αλλά πάντα με την παρουσία οδηγού στην καμπίνα) στις εθνικές οδούς, οικονομικά και με ασφάλεια.

Κεντρικό στοιχείο των αυτόνομων φορτηγών είναι ο Highway Pilot, ένα σύστημα σαν τον αυτόματο πιλότο των αεροσκαφών το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο αισθητήρων και καμερών για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα του χώρου γύρω από το όχημα σε εύρος 360 μοιρών.

Επιπλέον διαθέτει ένα τρισδιάστατο χάρτη ώστε, σε συνδυασμό με το σύστημα Predictive Powertrain Control (PPC), να μεγιστοποιεί την οικονομία αξιοποιώντας τις αλλαγές στο υψόμετρο στη διάρκεια της πορείας.

Κάμερες στο εξωτερικό ενημερώνουν τον οδηγό για τον περίγυρο, ενώ οι προβολείς έχουν αντικατασταθεί από ισχυρά LED. Επιπλέον, η «μάσκα» του οχήματος λάμπει με λευκό χρώμα όταν τον έλεγχό του έχει άνθρωπος και με μπλε όταν έχει αναλάβει το αυτόματο σύστημα.

Με τον αυτόματο πιλότο να ελέγχει το φορτηγό και με πολλά χιλιόμετρα διαδρομής να απομένουν στην εθνική οδό, ο οδηγός μπορεί να γυρίσει το κάθισμά του 45 μοίρες, να απομακρυνθεί από τη θέση οδήγησης, να τεντώσει τα πόδια του, να ασχοληθεί με το tablet του, να μελετήσει τα στοιχεία παράδοσης του φορτίου κ.λπ.

Η Mercedes ελπίζει με την εφαρμογή του συστήματος αυτού, το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού θα γίνει και πάλι ελκυστικό, επάγγελμα στο οποίο παρατηρείται μεγάλη έλλειψη• μόνο στις ΗΠΑ υπάρχει ανάγκη για 25.000 επιπλέον θέσεις που δεν καλύπτονται.

Η εταιρεία υπολογίζει πως όταν η τεχνολογία ωριμάσει και οι σχετικοί νόμοι το επιτρέψουν, τα αυτόνομα φορτηγά θα κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους περίπου το 2025.