Οι μέρες των mobile apps είναι μετρημένες

Οι μέρες των mobile apps είναι μετρημένες

Σήμερα κυριαρχούν, αλλά είναι θέμα χρόνου να αλλάξει η φιλοσοφία στις mobile συσκευές να τις καταργήσει ολοκληρωτικά.

Δεν είναι απλώς τάση, αλλά αναγνωρισμένη πραγματικότητα: η αγορά των εφαρμογών κυριαρχείται από τις mobile apps έχοντας εγκαταλείψει την πρακτική σύμφωνα με την οποία όλοι έφτιαχναν εφαρμογές για browsers και desktop υπολογιστές. Μάλιστα πολλές εφαρμογές δεν έχουν καν έκδοση που να τρέχει σε υπολογιστές, είναι αποκλειστικά για smartphones.

Αλλά αυτό θα αλλάξει.

Ο Paul Adams είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε το Google+ και στη συνέχεια επανασχεδίασε το Facebook. Είναι διάσημος για τον τρόπο που περιγράφει, αναλύει και βοηθάει να κατανοήσουμε το πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media. Είναι από τους γκουρού του χώρου και οι απόψεις του ακούγονται πάντα με ενδιαφέρον. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος στην Intercom, μιας startup που φιλοδοξεί να αλλάξει τα πάντα στα social media και την επικοινωνία μέσω αυτών.

«Οι mobile εφαρμογές πιάνουν χώρο στην οθόνη, χώρο πολύτιμο που θα είναι όλο και περισσότερος όσο οι εφαρμογές εισχωρούν σε κάθε δραστηριότητα στη ζωή μας. Κάθε νέα λειτουργία σημαίνει μια νέα εφαρμογή που σημαίνει άλλο ένα μεγάλο εικονίδιο. Αυτό θα σταματήσει», προβλέπει ο Paul Adams σε δημοσίευση στο blog της εταιρείας του.

Οι εφαρμογές είναι δημοφιλείς επειδή δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος να ενσωματωθούν αποτελεσματικά οι λειτουργίες τους στον mobile browser. Ο Adams πιστεύει πως τα apps θα μετεξελιχθούν σε κάτι σαν bookmarks και ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω του notification center και μέσω «καρτών», κάτι σαν το σημερινό Google Now.

Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης δεν θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει π.χ. το Twitter για να στείλει ένα tweet, θα έχει τη φόρμα έτοιμη στην οθόνη του. Σύμφωνα με τον Adams ο χρήστης θα μπορεί, μέσω pop-ups, να κλείνει ένα τραπέζι, να στέλνει email ή να ποστάρει στο Facebook χωρίς καν να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του.

Η φιλοσοφία αυτή θα γίνει αναγκαία καθώς έχουμε ήδη συσκευές με όλο και μικρότερες οθόνες (Glass, smartwatches) όπου το concept των δεκάδων εικονιδίων απλώς δεν θα βολεύει.