Μέρισμα 60 εκατ. από την Cosmote στον ΟΤΕ

Μέρισμα 60 εκατ. από την Cosmote στον ΟΤΕ
Άποψη του κτηρίου διοίκησης του ΟΤΕ , Σάββατο 30 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατά τη διάρκεια της περασμένης οικονομικής χρήσης, η COSMOTE διατήρησε την ηγετική της θέση στο μερίδιο εσόδων από υπηρεσίες με πάνω από 52%.

Στη διανομή κερδών 60 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ προχωρά η Cosmote. Σχετική απόφαση έλαβε την περασμένη Τρίτη 2 Αυγούστου η έκτακτη γενική συνέλευση της Cosmote. Συγκεκριμένα ενέκρινε τη διανομή προς τον μέτοχο, κερδών προηγουμένων χρήσεων συνολικού ποσού 60 εκατ. ευρώ από το αδιανέμητο υπόλοιπο κερδών εις νέον της εταιρείας με βάση τις τελευταίες εγκεκριμένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31/12/2022.

Είχε προηγηθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2022 η έγκριση για διανομή προς τον μέτοχο, κερδών προηγουμένων χρήσεων συνολικού ποσού 110 εκατ. ευρώ από το αδιανέμητο υπόλοιπο κερδών εις νέον της εταιρείας με βάση τις τελευταίες εγκεκριμένες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της 31/12/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η COSMOTE που ιδρύθηκε ως ανώνυμη Εταιρεία το 1996 είναι 100% θυγατρική ΟΤΕ, ενώ η τελική μητρική είναι η DEUTSCHE TELEKOM AG (έμμεση συμμετοχή 50,9%).

Κατά τη διάρκεια της περασμένης οικονομικής χρήσης, η COSMOTE διατήρησε την ηγετική της θέση στο μερίδιο εσόδων από υπηρεσίες με πάνω από 52%. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν περίπου 4% λόγω της εφαρμογής του εμπορικού πλάνου ανάπτυξης τόσο αναφορικά με τους πελάτες συμβολαίου όσο και καρτοκινητής. Επίσης, η εταιρεία αύξησε τη διείσδυση των ενεργών data χρηστών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021 φτάνοντας το 75% της ενεργής συνδρομητικής βάσης. Παράλληλα συνέχισε την επέκταση του 5G δικτύου σε όλη την επικράτεια, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps. Στο τέλος του 2022, η COSMOTE παρείχε κάλυψη δικτύου 5G σε ποσοστό πάνω από 80% του πληθυσμού, επιβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ενώ στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψή της σε 90% μέχρι το τέλος του 2023.

Συγκεκριμένα η εταιρεία επέκτεινε τις συμφωνίες με ξένα δίκτυα για 5G Roaming και έχει πλέον υπηρεσίες 5G περιαγωγής σε 54 χώρες, τις περισσότερες χώρες από κάθε άλλο πάροχο στην Ελλάδα.

Ο κύκλος εργασιών της COSMOTE κατά το 2022, διαμορφώθηκε σε 1,246 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σχέση με το 2021. Τα λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων αυξήθηκαν κατά 4,5%, το περιθώριο των λειτουργικών κερδών προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, αποσβέσεων και απομειώσεων προς το σύνολο του κύκλου εργασιών παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση, σε 42,7%.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 25,9%, ο δείκτης κάλυψης τόκων, λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων προς τους χρεωστικούς τόκους για το 2022 ήταν 30,7 ενώ για το 2021 ήταν 15,1, αντανακλώντας κυρίως τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους των μισθώσεων και τη λειτουργική κερδοφορία της Εταιρείας.

Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες δεδομένων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, καθώς και διαρκής αναζήτηση νέων πηγών εσόδων. Η COSMOTE θα αξιοποιήσει περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων και την υπεροχή του δικτύου της για να ενισχύσει περαιτέρω τη βάση εσόδων της. Eπίσης, η COSMOTE θα συνεχίσει να εστιάζει στη στρατηγική για περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, με σκοπό τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά κινητής τηλεφωνίας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σημειώνεται ότι η πορεία των εσόδων θα εξαρτηθεί άμεσα από παραμέτρους, ορισμένες από τις οποίες δε βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της εταιρείας. Ενδεικτικά αναφέρονται η περαιτέρω εξέλιξη των μακροοικονομικών συνθηκών, η ένταση του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για περαιτέρω συγχώνευση της αγοράς τηλεπικοινωνιών καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το συγκεκριμένο κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: