«Η Μέρκελ έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το 2012»

«Η Μέρκελ έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ μέχρι το 2012»

Αυτό αποκαλύπτει το πρώην μέλος της ΕΚΤ, Μπίνι Σμάγκι, στο βιβλίο του με τίτλο «Πεθαίνοντας από λιτότητα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις του πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπίνι Σμάγκι.  Ο τραπεζίτης στο βιβλίο του με τίτλο Morire di Austerita (Πεθαίνοντας από Λιτότητα), αναφέρει ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2012 η Άνγκελα Μέρκελ συνέχιζε να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ «με ασφάλεια».

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν ειδικοί, κρίθηκε ότι τα αποτελέσματα από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστα, με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το σύστημα.

Όπως σχολιάζει η Telegraph χαρακτηριστικά, «έκτοτε έκανε απότομη στροφή, σπεύδοντας στην Αθήνα για να επαινέσει τη νέα κυβέρνηση για τις ηρωικές της προσπάθειες».  Ο Σμάγκι επισημαίνει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του ότι, «η Μέρκελ το κατάλαβε αυτό μόλις το Φθινόπωρο του 2012».

Διαβάστε ακόμη: Έξι πράγματα που δεν ξέρετε για τη Μέρκελ

Νέες αιχμές της Καγκελάριου για τις χώρες του Νότου
«Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους —επί χρόνια ή επί δεκαετίες— παραλείψεις», δήλωσε η  Μέρκελ κι επανέλαβε ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη εάν και οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».

«Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα», επανέλαβε σε συνέντευξή της στην Muenchner Merkur και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».

Ερωτηθείσα σχετικώς με το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με. . . χιτλερικό μουστάκι, η Καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, «ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων» και επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους. «Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε», προσθέτει.