Μεσανατολικό: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας – 20 φορτηγά πέρασαν από τη Ράφα

Μεσανατολικό: Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας – 20 φορτηγά πέρασαν από τη Ράφα
epaselect epa10930319 Trucks carrying humanitarian aid for the Gaza Strip cross the Rafah border gate, in Rafah, Egypt, 21 October 2023. As Egypt is to host, on 21 October, an international summit about Gaza, and following the negotiations between Egypt, the US, and Israel to allow relief aid to enter the Gaza Strip, some 20 aid trucks carrying food, water, and medicine have been allowed into the Gaza Strip through the Rafah land crossing on 21 October. The move comes after days during which trucks were blocked on the Egyptian side of the Rafah border crossing. Egypt's Foreign Ministry had requested that the Isareli strikes on the area near the Gaza side of the border crossing stop, in order to allow the passage of the aid. EPA/KHALED ELFIQI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανησυχία προκαλεί η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Παράλληλα, μόλις 20 φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, εισήλθαν στην Γάζα, προκειμένου να παραδόσεις φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό, μετά το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα, το Σάββατο.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτίμησε ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε μία ανακοίνωση τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καυσίμων από την ανθρωπιστική βοήθεια, θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

«Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν υγειονομική βοήθεια έχουν αρχίσει να κινούνται από τη Ράφα με κατεύθυνση προς τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αίγυπτο και στα εδάφη που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση υγειονομικών υλικών πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

OHE: Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο

«Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», τόνισε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη Σύνοδο για την Ειρήνη, μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα — κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα– στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

Ισραήλ: Τα καύσιμα δεν θα μπουν στην Γάζα

Ο εκ των εκπροσώπων του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε από την πλευρά του ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα θα πηγαίνει στο νότιο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα.

Τόνισε όμως ότι «τα καύσιμα δεν θα εισέλθουν στη Γάζα».

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, ο Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα μόνο σε τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο 210 όμηροι κρατούνται από της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ περίπου το 1/5 των ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς από την Παρασκευή, έπεσαν εντός των εδαφών της Γάζας, εξαιτίας αστοχιών υλικού, προκαλώντας θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: