Μετά τη Fitch και η Moody’s απειλεί τις ΗΠΑ με υποβάθμιση

Μετά τη Fitch και η Moody’s απειλεί τις ΗΠΑ με υποβάθμιση

Αν δεν υπάρξει αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Με απώλεια της αξιολόγησης «ΑΑΑ» απειλεί τις ΗΠΑ ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s, εφόσον το Κογκρέσο δεν δράσει γρήγορα, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το αμερικανικό χρέος θα έχει αγγίξει το ανώτατο επιτρεπτό όριο έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Μόλις καταστεί αυτό πραγματικότητα, τότε αυτομάτως αρκετές δημόσιες υπηρεσίες θα βάλουν «λουκέτο» λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση για την αύξηση του ορίου χρέους, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεχάσουν τα 3Α» σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

«Ακόμη και αν η κυβέρνηση αντεπεξέλθει κανονικά στις δανειακές της υποχρεώσεις, θα προκληθεί σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας για τις ΗΠΑ, εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση του ανώτατου ορίου χρέους» σπεύδει να προσθέσει.

Το 2011, οι ΗΠΑ είχαν εγκλωβιστεί σε μία παρεμφερή υπόθεση, η οποία τις στέρησε την κορυφαία αξιολόγηση από τον έτερο μεγάλο οίκο, Standard & Poor’s.

Μάλιστα, η καθυστερημένη αύξηση του ορίου χρέους είχε κοστίσει στο αμερικανικό δημόσιο το ποσό των 1,3 δισ. δολαρίων, λόγω της επιδείνωσης των επιπέδων του κόστους δανεισμού.