Μετά τη Γαλλία, ο Μακρόν θέλει καθιέρωση του δικαιώματος στην άμβλωση σε όλη την ΕΕ

Μετά τη Γαλλία, ο Μακρόν θέλει καθιέρωση του δικαιώματος στην άμβλωση σε όλη την ΕΕ
epa10725554 France's President Emmanuel Macron addresses mayors of cities affected by the violent clashes that erupted after a teen was shot dead by police last week during a meeting at the presidential Elysee Palace in Paris, France, 04 July 2023. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαζί με τη Μάλτα, οι νόμοι της Πολωνίας κατά των αμβλώσεων είναι από τους πιο περιοριστικούς στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της.

Ο Μακρόν μιλούσε σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί επσημοποίησε το δικαίωμα στην άμβλωση στο γαλλικό σύνταγμα, μετά από συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών τη Δευτέρα.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος της ιστορίας αλλά η αρχή ενός αγώνα» σημείωσε ο Μακρόν στην τελετή, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Θα ηγηθούμε αυτού του αγώνα στην ήπειρό μας, στην Ευρώπη μας, όπου οι αντιδραστικές δυνάμεις επιτίθενται στα δικαιώματα των γυναικών πριν επιτεθούν στα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε στο πλήθος που παρακολούθησε την τελετή στο Παρίσι, μπροστά από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Γι’ αυτό θέλω να κατοχυρώσω αυτή την εγγυημένη ελευθερία στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Το Reuters σημειώνει πως η αλλαγή στην ΕΕ, η οποία θα απαιτούσε ομοφωνία, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έχει νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις, ορισμένες χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στις γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη, και οι βαθιές διαιρέσεις σχετικά με τα δικαιώματα στην άμβλωση παραμένουν.

Μαζί με τη Μάλτα, οι νόμοι της Πολωνίας κατά των αμβλώσεων είναι από τους πιο περιοριστικούς στην Ευρώπη. Η εγκυμοσύνη μπορεί να διακοπεί μόνο σε περιπτώσεις απειλής της ζωής ή της υγείας της μητέρας ή σε περίπτωση βιασμού, ενώ ο αριθμός των αμβλώσεων μειώθηκε σε 161 το 2022 από πάνω από 1.000 το 2020.

Η ψηφοφορία της Δευτέρας από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου κατοχύρωσε στο άρθρο 34 του γαλλικού συντάγματος ότι «ο νόμος καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μια γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να καταφεύγει σε άμβλωση».

Τα δικαιώματα στην άμβλωση είναι ευρύτερα αποδεκτά στη Γαλλία από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γάλλων υποστηρίζει το γεγονός ότι η άμβλωση είναι νόμιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com