Novo Nordisk: Τα χάπια κατά της παχυσαρκίας την έφεραν πάνω από την Tesla

Novo Nordisk: Τα χάπια κατά της παχυσαρκίας την έφεραν πάνω από την Tesla
epa06425369 A general view company headquarters of Danish Novo Nordisk, a world leader in making insulin, in Bagsvaerd, Denmark, 02 February 2017. Media reports on 08 January 2018 state Belgian Ablynx have rejected Novo Nordisk offer to buy the company for 3,1 billion USD, or 2,6 billion euro. The Ablynx board said thney do not think the offer matches their potential and rejected the offer. EPA/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Novo Nordisk έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη. Η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει το ΑΕΠ της Δανία για το 2023.

Η Novo Nordisk, η δανική φαρμακευτική εταιρεία πίσω από τα δημοφιλή φάρμακα κατά της παχυσαρκίας Wegovy και Ozempic, έχει καταφέρει να υπερκεράσει την Tesla ως προς την αξία της μετοχής της.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Novo αυξήθηκε έως και 8% την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση ότι η πρώτη φάση των δοκιμών ενός πειραματικού χαπιού αδυνατίσματος απέδειξε απώλεια βάρους 13,1% σε συμμετέχοντες μετά από 12 εβδομάδες.

Η Novo Nordisk πλέον βρίσκεται στην 12η θέση στον κόσμο ως προς την αξία της μετοχής, με κεφαλαιοποίηση 604 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τα 569 δισ. δολάρια της Tesla.

Αυτή η άνοδος ακολουθεί μια περίοδο μεγάλης ανόδου για την εταιρεία, καθώς ο ενθουσιασμός για τα φάρμακα αδυνατίσματος εντείνεται. Επίσης, η Novo Nordisk έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, ενώ η κεφαλαιοποίησή της υπερβαίνει ακόμη και το ΑΕΠ που ανακοίνωσε η Δανία για ολόκληρο το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρώτα αποτελέσματα για το πειραματικό χάπι αδυνατίσματος αποτελούν σημαντική εξέλιξη για την Novo Nordisk, αφού υποδεικνύουν τη δυνατότητα μιας πιο αποτελεσματικής και λιγότερο επεμβατικής εναλλακτικής στις ενέσεις των Wegovy και Ozempic.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το πειραματικό χάπι, όπως και το άλλο πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, το CagriSema, θα έχουν παρόμοια καρδιακά οφέλη με το Wegovy.

Η δεύτερη φάση των δοκιμών για το πειραματικό χάπι αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2026. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σχετικού τμήματος της Novo, Martin Holst Lange, το χάπι αναμένεται να είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές “μέσα σε αυτή τη δεκαετία”.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι τα φάρμακα αδυνατίσματος μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και στην υγεία της καρδιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: