Μετά τη Βιοχάλκο ποιος;

Μετά τη Βιοχάλκο ποιος;

Οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία να «μετακομίσει» στο εξωτερικό ακολουθώντας τις ΦΑΓΕ και Coca Cola - To «παράπονο» των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ανησυχία από την απόφαση του μεγαλύτερου βιομηχανικού παραγωγού της χώρας να μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Βιοχάλκο, του μεγαλύτερου βιομηχανικού παραγωγού της χώρας και υπεύθυνου για το 12% των ελληνικών εξαγωγών, για μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο, προκάλεσε αμηχανία στην αγορά και στην ελληνική κυβέρνηση.

Την ώρα που ο στόχος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων είναι στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου οικονομικών, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για τις συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν στην αγορά. Οι λόγοι που ώθησαν τη Βιοχάλκο σε αυτή την απόφαση είναι συγκεκριμένοι. Οι βασικότεροι είναι το μεγάλο κόστος χρηματοδότησης, η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής με φόρους και τέλη καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Θέση για το ζήτημα πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο ο ΣΕΒ, ο οποίος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί έναν χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το ζήτημα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια». Οι φόροι μάλιστα υπολογίζεται ότι είναι πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΣΕΒ

Οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερο κόστος ενέργειας από τις ανταγωνιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμη πιο μεγάλο σε σύγκριση με τις χώρες εκτός Ε.Ε. Ακόμη επιβαρύνονται με κόστος χρήματος υπερδιπλάσιο από αυτό των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους.

Εκτενή αναφορά στο θέμα κάνει και η ηλεκτρονική σελίδα της βελγικής εφημερίδας «L’ Echo» . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση ελήφθη λόγω της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών για παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις του ομίλου. Η μεταφορά έδρας συνοδεύεται από είσοδο στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα η εταιρία Βιοχάλκο θα απορροφηθεί από τη βελγική θυγατρική της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για «διασυνοριακή συγχώνευση μέσω απορρόφησης».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βιοχάλκο είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανικές ομάδες. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών αξίας 4 δισ. ευρώ και απασχολεί περίπου 8.000 άτομα.

Tο δημοσίευμα επισημαίνει, τέλος, ότι κατά τελευταίους μήνες, δύο άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν επιλέξει να μετακινήσουν την έδρα τους στο εξωτερικό: Η Coca-Cola Hellas και η ΦΑΓΕ, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγικές μονάδες θα συνεχίσουν να βρίσκονται εντός συνόρων.

Διαβάστε ακόμη: Η Βιοχάλκο μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο