Μετά το καλαμπόκι και τη σόγια, η Βραζιλία «κερδίζει» τις ΗΠΑ και στις εξαγωγές βαμβακιού

Μετά το καλαμπόκι και τη σόγια, η Βραζιλία «κερδίζει» τις ΗΠΑ και στις εξαγωγές βαμβακιού
Οι δύο χώρες διαθέτουν πάνω από το 50% της συνολικής προσφορές βαμβακιού παγκοσμίως.

Η Βραζιλία βρίσκεται κοντά στο να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βαμβακιού στον κόσμο, αφού έχει ήδη τα σχετικά πρωτεία για τις εξαγωγές καλαμποκιού και σόγιας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εν μέσω καθώς το Τέξας, η κορυφαία παραγωγική περιοχή των ΗΠΑ, υποφέρει από την καυτή ζέστη και την ξηρασία, στη Βραζιλία καταγράφεται ισχυρή σεζόν για την παραγωγή βαμβακιού.

Η απώλεια αυτή θα αποτελούσε ένα ακόμη πλήγμα για την αμερικανική γεωργία. Η Βραζιλία έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού για τη σεζόν του 2023 και ο ηγέτης στις εξαγωγές σόγιας πριν από μια δεκαετία. Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εξαγωγές σιταριού.

Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς βαμβακιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας μαζί περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να εξάγουν 12,5 εκατ. δεμάτια την περίοδο 2023-24, αλλά η εκτίμηση αυτή είναι πιθανό να μειωθεί όταν το υπουργείο Γεωργίας της χώρας επικαιροποιήσει τις προβλέψεις του την Τρίτη.

Η Βραζιλία προβλέπεται να στείλει 11,25 εκατομμύρια δέματα.

Οι συνθήκες καλλιέργειας βαμβακιού στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο χειρότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, με το 40% της παραγωγής να βρίσκεται σε περιοχή που αντιμετωπίζει ξηρασία από την Παρασκευή. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν όλο το Τέξας, το οποίο είχε το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί φέτος, με μέση θερμοκρασία άνω των 29 βαθμών Κελσίου, που διακόπηκε από κύματα καύσωνα. Μόνο το 11% της καλλιέργειας βαμβακιού της πολιτείας χαρακτηρίστηκε ως καλή ή εξαιρετική, σύμφωνα με τα στοιχεία αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Η παραγωγή των ΗΠΑ κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας αναμένεται να μειωθεί λίγο κάτω από τα 14 εκατ. δέματα, επίπεδο που υπολείπεται από αυτό για το οποίο έχει κατασκευαστεί η υποδομή της βιομηχανίας βαμβακιού, δήλωσε ο Μπάντι Άλεν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Αποστολέων Βαμβακιού. Η Βραζιλία υπολείπεται λιγότερο από 1 εκατομμύριο δεμάτια της αμερικανικής παραγωγής, γεγονός που την καθιστά τον «πιο τρομερό ανταγωνιστή της χώρας», πρόσθεσε ο Άλεν.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή και τις εξαγωγές βαμβακιού τα επόμενα χρόνια.

Καθώς οι τιμές του καλαμποκιού πέφτουν, οι αγρότες μπορούν να αποφασίσουν να μετακινήσουν μέρος της έκτασης της δεύτερης καλλιέργειάς τους από το καλαμπόκι στο βαμβάκι. Στις τρέχουσες τιμές, τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ καλύτερα στη Βραζιλία σε σύγκριση με το περιθώριο κέρδους των Αμερικανών αγροτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com