Μετάλλια στα πληρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων για το Norman Atlantic

Μετάλλια στα πληρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων για το Norman Atlantic

Τίμησαν τα πληρώματα των ελικοπτέρων που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στο Norman Atlantic, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας, Ν. Δένδιας και Μ. Βαρβιτσιώτης.

Το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, εκπαίδευσης, αποτελεσματικότητας, πατριωτισμού και αυταπάρνησης εξήραν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρασημοφορώντας τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος για την αποφασιστική συνδρομή τους στην ασφαλή απομάκρυνση των επιβαινόντων από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό Norman Atlantic, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη συμπαράσταση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους αγνοουμένους συνεχίζεται υπό την καθοδήγηση των ιταλικών Αρχών και θα συνεχιστεί ώστε να δοθεί μία σαφή απάντηση στους οικείους τους για την τύχη τους.

Το μετάλλιο εξόχου πράξεως απονεμήθηκε στα 42 μέλη των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας επισήμανε: «Η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί εμμέσως μήνυμα προς όλους. Μήνυμα τόσο προς συμμάχους και εταίρους, όσο και σε δυνητικούς αντιπάλους. Μήνυμα αξιοπιστίας, συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας, επίσης όμως μήνυμα αποτροπής. Άλλωστε, η επιτυχής αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων απαιτεί σταθερότητα, αποφασιστικότητα, συνέχεια, αλληλοκατανόηση και συναίνεση. Η χώρα έχει κάθε συμφέρον να συσπειρώσει τις δυνάμεις όλου του Ελληνισμού, να διατηρήσει την ισχύ της, να ενισχύσει την αποτρεπτική και αμυντική της ικανότητα».

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σημείο αναφοράς για όλο το έθνος, είναι πεδίο ενότητας, ομόνοιας, αλληλεγγύης και εθνικής συνοχής» και πως τα στελέχη τους «λειτούργησαν και λειτουργούν πέραν σκοπιμοτήτων, πέραν ιδιοτελείας, παρά τις όποιες περικοπές στις απολαβές τους» και τόνισε: «Ως Πολιτεία έχουμε χρέος να ανταποδώσουμε τις υπηρεσίες που προσέφεραν και προσφέρουν στη χώρα, την οποία κράτησαν όρθια, παρά τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα».

Εξάλλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε κάθε πόρο και κάθε δυνατό μέσο που μας δίνεται, είτε από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, είτε από τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στον χώρο ευθύνης μας ακόμη πιο αποτελεσματικές, τη λειτουργία όλων σας (σ.σ. των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας) στη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων πιο εύκολη και βέβαια τον εντοπισμό των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν στη θάλασσα ακόμη πιο δυνατή».

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς συγγενείς των τιμηθέντων. Στη θέση του απουσιάζοντος αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου παραβρέθηκε ο υπαρχηγός, αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ