Μεταξύ Μοζαμβίκης…και Μπανγκλαντές η Ελλάδα στην οικονομική ελευθερία

Μεταξύ Μοζαμβίκης…και Μπανγκλαντές η Ελλάδα στην οικονομική ελευθερία

Απογοητευτική η πορεία της χώρα μας, που αντικατοπτρίζεται στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας.

Πολύ άσχημη είναι η επίδοση που σημείωσε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που καταρτίζει κάθε χρόνο το Heritage Foundation, καθώς η χώρα μας υποχώρησε το 2015 στην καθόλου τιμητική 138η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη.

Η επίδοση αυτή κατατάσσει την χώρα μας στην κατηγορία των μη ελεύθερων χωρών με οικονομικούς όρους (βαθμολογία 50 – 59,9), ανάμεσα ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και τη Μοζαμβίκη- ακριβώς επειδή «έχασε τον έλεγχο» σε επίπεδο οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και τα capital controls που περιόρισαν ακόμη περισσότερο την οικονομική ελευθερία.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη οικονομικής ελευθερίας έρχεται να προστεθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ανταγωνιστικότητά της και στην πολιτική αστάθεια, επισημαίνει το Heritage, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να γίνει ελαστικότερη η αγορά εργασίας και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.

Από το 2010 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έπεσε συνολικά 9,5 μονάδες (από το 62,7 στο 53,2).

greece

Σημειώνεται ότι πρώτο στη σχετική λίστα έρχεται το Χονγκ Κονγκ, με τη δεκάδα να συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιρλανδία, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δείτε όλη τη λίστα εδώ

Σε πιο στενό γεωγραφικό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση στην Ευρώπη, με δυνατό σημείο της την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών και αδύνατα σημεία τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη διαφθορά και την αποτελεσματικότητα των ρυθμιστικών αρχών.

Όπως επισημαίνει η βρετανική Telegraph, που ασκεί κριτική και στις ελληνικές κυβερνήσεις και στους δανειστές, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ως επί το πλείστον ανελεύθερη» χώρα και η θέση της επιδεινώνεται διαρκώς μετά την προσφυγή της στην τρόικα που υποστηρίζει ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις για να κάνει τη χώρα αποτελεσματικότερη, με μεγαλύτερη διαφάνεια, πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, αλλά στην πραγματικότητα εισπράττει χρέη για λογαριασμό των βόρειων πιστωτών της χώρας.