Η Ρώμη ρίχνει 10 δισ. ευρώ για να μετριάσει το σοκ του κορωνοϊού

Η Ρώμη ρίχνει 10 δισ. ευρώ για να μετριάσει το σοκ του κορωνοϊού
epa08181954 A tourist wears a protective mask in front of the Coliseum in Rome, Italy, 31 January 2020. According to the Italian health authorities, first two cases of the coronavirus infection has been registered in the country. The coronavirus, called 2019-nCoV, originating from Wuhan, China, has spread to all the 31 provinces of China as well as more than a dozen countries in the world. The outbreak of coronavirus has so far claimed 213 lives and infected more than 8,000 others, according to media reports. EPA/ANGELO CARCONI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαριές οι επιπτώσεις της επιδημίας στην οικονομία της χώρας. Σχεδόν βέβαιη η υπέρβαση του ελλείμματος για φέτος.

Μέτρα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ θα εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμίσει την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στο Radio Capital, ο Stefano Patuanelli είπε πως τα μέτρα πιθανότατα θα προκαλέσουν αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού προς το 3% του ΑΕΠ φέτος.

Χθες, κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει στο Reuters πως το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την αύξηση του ελλείμματος προϋπολογισμού στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος. Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως εξετάζει την αύξηση του ελλείμματος στο 2,5% από 2,2% που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Ο κ. Patuanelli σημείωσε πως η κυβέρνηση πιθανότατα θα εγκρίνει την πρώτη ομάδα μέτρων ύψους χαμηλότερου του στόχου των 10 δισ. ευρώ και πως στη συνέχεια θα προστεθούν και άλλα μέτρα, σε δεύτερη φάση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει 430,8 δισ. γεν (4,1 δισ. δολάρια) μέσω ενός δευτέρου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με δυο κυβερνητικές πηγές με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο Reuters.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα συνολικά 1,6 τρισ. γεν για να στηρίξει την εταιρική χρηματοδότηση στο πλαίσιο του πακέτου αυτού, που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Παγώνει η αποπληρωμή φόρων και δανείων

Η Ιταλίδα υφυπουργός οικονομικών Λάουρα Καστέλι ανακοίνωσε από ραδιοφωνική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai ότι βάσει νέου πακέτου μέτρων που θα εγκριθεί αύριο, θα παγώσει τόσο η πληρωμή τραπεζικών δανείων, όσο και των φόρων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί με τον κοροναϊό, θα σταματήσει προσωρινά και η καταβολή της αυτοασφάλισης από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Θα εγκρίνουμε πολλά και ουσιαστικά μέτρα», τόνισε η Καστέλι εξηγώντας ότι θα στηριχθούν με ταμείο ανεργίας όλες οι επιχειρήσεις που αναγκάζονται να διακόψουν την παραγωγή τους.

Σε ό,τι αφορά την βοήθεια των ασθενών, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους καθολικούς ιερείς να δίνουν την κοινωνία κατ΄οίκον σε όσους ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση.

«Ζητούμε από τον Θεό οι ιερείς μας να βρουν την δύναμη να φέρουν τον λόγο του Θεού και την κοινωνία στους ασθενείς στηρίζοντας το έργο των εθελοντών, των γιατρών και των νοσοκόμων», τόνισε ο ποντίφικας.

Στις καθολικές εκκλησίες της Ιταλίας οι λειτουργίες σταμάτησαν μέχρι τις 3 Απριλίου και δεν θα τελούνται ούτε θρησκευτικοί γάμοι και κηδείες.