Ακρίβεια – Μητσοτάκης: «Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός» – Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα

Ακρίβεια – Μητσοτάκης: «Ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός» – Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα αρμόδια υπουργεία, για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Κώστα Σκρέκα για την αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις μέτρων κατά της ακρίβειας, στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μια μάχη διαρκής και στη μάχη αυτή αξιοποιούνται διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και δύσκολοι έλεγχοι, κυρίως, οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά και αφορούν στους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το καλάθι του νοικοκυριού «μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.

Τα νέα μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά…

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού κέρδους έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σκοπός είναι με τα μέτρα αυτά να διορθωθούν κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Θα ήθελα τέλος να προσθέσω ότι μας απασχολεί πολύ ως κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες». Επεσήμανε ότι είναι κάτι που έχει αντιμετωπιστεί ήδη μέσα από μια σειρά μέτρων υποστήριξης των νέων οικογενειών και εξειδικευμένων πρωτοβουλιών και πρέπει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια να τα δούμε στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής στήριξης της οικογένειας και ειδικά των νέων οικογενειών αντιλαμβανόμενοι πλήρως το μεγάλο οικονομικό βάρος που η απόκτηση ενός παιδιού συνεπάγεται για μία νέα οικογένεια.

Όπως διαβάσατε νωρίτερα στο Fortune και το ρεπορτάζ της Σοφίας Εμμανουήλ ειδικό βάρος στη νέα δέσμη μέτρων έχουν τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε συνέχεια της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων έρευνας σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τις τιμές στο γάλα πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, όπου διαπιστώνονται αυξήσεις στην τοπική αγορά έως και σε τριψήφιο ποσοστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: