Μέτρα κατά των υποψηφίων τζιχαντιστών σχεδιάζει η Βρετανία

Μέτρα κατά των υποψηφίων τζιχαντιστών σχεδιάζει η Βρετανία

Να δυσκολέψει τη δυνατότητα όσων θέλουν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή και να πολεμήσουν στο πλευρό του «Ισλαμικού Κράτους» επιθυμεί η βρετανική κυβέρνηση.

Στο έδαφός της αναμένεται να «πολεμήσει» κατά των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων η Μεγάλη Βρετανία, μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από έναν ισλαμιστή μαχητή ο οποίος μιλούσε αγγλικά με βρετανική προφορά, διεμήνυσε χθες η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τερίσα Μέι.

Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι ανέφερε ότι σχεδιάζεται η διεύρυνση των νομικών εξουσιών των βρετανικών αρχών, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να εμποδίζει πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, αλλά και να μπορεί να περιορίζει την έκφραση εξτρεμιστικών απόψεων εντός της χώρας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αφαίρεση των διαβατηρίων Βρετανών που επιδιώκουν να μεταβούν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν, την αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας από πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις την αφαίρεση της υπηκοότητας από Βρετανούς γόνους μεταναστών.

Η Μέι ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πατάξει οργανώσεις που προπαγανδίζουν εξτρεμιστικές απόψεις, προσθέτοντας ότι θα μπορεί να θέτει εκτός νόμου οργανώσεις ακόμη κι εάν δεν εμπλέκονται άμεσα σε τρομοκρατικές ενέργειες.

«Βρισκόμαστε εν τω μέσω μιας μάχης που πιθανόν θα διαρκέσει για δεκαετίες εναντίον μιας θανάσιμης εξτρεμιστικής ιδεολογίας», έγραψε η Μέι. «Η ιδεολογία αυτή βασίζεται σε μια διεστραμμένη και μηδενιστική ερμηνεία του Ισλάμ και είναι πολύ μακριά από τις ειρηνιστικές πεποιθήσεις του ενός δισεκατομμυρίου Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο… Πρέπει να αποκτήσουμε όλες τις νομικές εξουσίες που χρειαζόμαστε για να υπερισχύσουμε».

Τουλάχιστον 500 Βρετανοί υπήκοοι έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, έγραψε η Μέι. Αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια 33 προσώπων που μετέβαιναν στη Συρία, ενώ 69 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία στη Συρία, πρόσθεσε. Επιπλέον, 28.000 αναρτήσεις με υλικό το οποίο σχετίζεται με την τρομοκρατία αφαιρέθηκαν από το Διαδίκτυο, σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ χθες σε μια σειρά επιθέσεων κυρίως εναντίον στελεχών των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, η μία εκ των οποίων είχε στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών στη Βαγδάτη. Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση, με την υποστήριξη κουρδικών δυνάμεων και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία συνεχίζει να εξαπολύει επιδρομές, προσπαθεί να εκδιώξει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τις περιοχές που έχουν καταλάβει στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στο μεταξύ στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η Βαγδάτη «υποστηρίζει» την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να συγκληθεί μια «διεθνής σύνοδος» για την ασφάλεια του Ιράκ, έπειτα από μια συνάντηση του Ιρακινού προέδρου Φουάντ Μασούμ με τον Ολάντ. Ο Ολάντ «επιβεβαίωσε την πρότασή του να οργανωθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια διεθνής σύνοδος για αυτό το μείζον ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράκ τον ευχαρίστησε και εξέφρασε την υποστήριξή του» στην ιδέα αυτή, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Στο Ιράκ βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψη στη γειτονική του και συμμαχική χώρα. Ο Ζαρίφ αναμένεται να συναντηθεί με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον νέο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι.  Το Ιράν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες, όπως στο Ιράκ, ήταν ο μεγαλύτερης υποστηρικτής του πρώην ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, πριν εγκαταλείψει τον σύμμαχό του που κατηγορείται για όλα τα δεινά στο Ιράκ και εκφράσει ικανοποίηση για τον διορισμό του Αμπάντι.

Η Τεχεράνη είχε απευθύνει έκκληση στα ιρακινά κόμματα για εθνική ενότητα προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές.

Το θέμα των συνόρων, κυρίως η πλωτή οδός Σατ αλ-Αράμπ (Αρβάντ στα περσικά), ποτάμι που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο, αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη, σύμφωνα με το IRNA.  

Το Ιράν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρείχε συμβουλές στην κυβέρνηση και στους Κούρδους του Ιράκ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.

Στο μεταξύ οι κουρδικές δυνάμεις, με αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, κατέλαβαν χθες έναν δρόμο στρατηγικής σημασίας στην εκστρατεία τους για να ανακαταλάβουν δύο πόλεις-κλειδιά στο βόρειο Ιράκ, τη Τζαλούλα και τη Σαάντι, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. Επίσης «απελευθέρωσαν τέσσερα χωριά και μια κοιλάδα στα ανατολικά περίχωρα της Τζαλούλα», είπε ο αξιωματούχος αυτός υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στις τάξεις των τζιχαντιστών. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες στις τάξεις των Κούρδων. Χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να γίνουν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο φράγμα της Μοσούλης και ότι καταστράφηκε ένα όχημα του ΙΚ.

Οι Πεσμεργκά ανακατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την αεροπορική εκστρατεία τους εναντίον του ΙΚ πριν από δύο εβδομάδες. Έχουν κάνει 94 επιδρομές στο Ιράκ από την 8η Αυγούστου, με τις 61 από αυτές να συγκεντρώνονται γύρω από το φράγμα της Μοσούλης, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»

Ομπάμα: «Θα αφαιρέσουμε τον καρκίνο του Ισλαμικού Κράτους»

Λύτρα 100 εκατ. ευρώ ζητούσαν οι απαγωγείς του Τζέιμς Φόλεϊ

Τον εκτελεστή του Τζέιμς Φόλεϊ αναζητούν στη Βρετανία

Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Τζέιμς Φόλεϊ

Διεθνής αποτροπιασμός για το βίντεο αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ