Μέτρα κατά του κορωνοϊού: Πόσο κινδυνεύει η Αθήνα να γίνει Παρίσι

Μέτρα κατά του κορωνοϊού: Πόσο κινδυνεύει η Αθήνα να γίνει Παρίσι
Ειδικά κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, Κυριακή 16 Αυγούστου 2020. Τυχαιοποιημένους ελέγχους για τον νέο κορονοϊό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Αθήνα από τις διακοπές τους, πραγματοποιούν από το πρωί στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας ειδικά κλιμάκια του Συντονιστικού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τα δειγματοληπτικά τεστ θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τη δύση του ήλιου. Στόχος είναι η τυχόν ανεύρεση θετικών στον κορονοϊό ταξιδιωτών αλλά και η ευαισθητοποίηση όσων επιστρέφουν από τις διακοπές, ώστε να προασπίσουν κατά την επάνοδό τους στην Αττική το κοινωνικό σύνολο από την τυχόν διασπορά ιού SARS-CoV-2 στο περιβάλλον τους ή στην κοινότητα και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ μπορεί να μπει στο τραπέζι αν αυξηθούν τα κρούσματα προειδοποιούν επιστήμονες. Πιθανό να αναγκαστούμε να φοράμε μάσκες ως το 2022.

Αν χειροτερέψει η κατάσταση μπορεί να πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα μας και αναφερόμενος στην επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Εξήγησε πως τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Είναι σε όλη την Ελλάδα
  • Έχουμε διασπορές κατά κύριο λόγο σε δομές, σε κλειστούς πληθυσμούς (γηροκομεία, εργοστάσια)
  • Υπογράμμισε πως κάθε τόσο βλέπουμε αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές που δεν τις περιμέναμε όπως Γιάννενα περιγράφοντας το ως κλεφτοπόλεμο ανάμεσα σε εμάς και τον ιό.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοϊός δεν το ξέρουμε, αλλά γίνεται παγκόσμια προσπάθεια να διαρκέσει λιγότερο με τα λιγότερα θύματα και όπως ο ίδιος σημείωσε συνήθως οι επιδημίες (όπως η γρίπη του 1918, 1958 και 1968) διαρκούν 2-3 χρόνια.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι η επιτροπή είναι σύμφωνη πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την μάσκα (τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς) όπου υπάρχει πολύς κόσμος τόσο καλύτερα ενώ επεσήμανε πως υπάρχει σενάριο να φοράμε μάσκες μέχρι το 2022.

Όπλο, αλλά όχι πανάκεια η μάσκα

Αναφερόμενος στο Παρίσι και τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές μιλώντας στο Mega, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, είπε ότι υπάρχει μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που αποδίδεται μερικώς στην έλευση του χειμώνα. «Υπάρχει μια τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί σε πάρα πολλές χώρες».

Τόνισε ότι θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. «Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».

Σχετικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό όπλο», ωστόσο δεν είναι πανάκεια. Μαζί με την χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης.

Όσον αφορά το ΕΣΥ, ο καθηγητής δήλωσε πως «από την στιγμή που το σύνολο των κρουσμάτων δεν είναι τεράστιο, είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο». Σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι διάσπαρτα ανά τη χώρα και όχι συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, αφού το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα κατά αυτόν τον τρόπο.

Αναφερόμενος στα καινούργια κρούσματα που προέκυψαν στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται συχνά τεστ σε ηλικιωμένους και προσωπικό. «Έχει σημασία το πόσο συχνά γίνονται προληπτικά τεστ», τόνισε και είπε ότι ρόλο παίζει και το επίπεδο των κρουσμάτων στη χώρα, αφού όσο αυξάνονται τόσο θα προκύπτουν νέες μολύνσεις.

Σχετικά με ένα νέο πιθανό lockdown, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν είναι καλή λύση, αλλά θα «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις λύσεις μέσα από τις δραστηριότητές μας».