Μετράει μέρες για την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ

Μετράει μέρες για την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ
German Chancellor Angela Merkel gestures before the second working session of the G7 summit at the Elmau castle in Kruen near Garmisch-Partenkirchen, Germany, June 8, 2015. Leaders of the Group of Seven (G7) industrial nations vowed at a summit in the Bavarian Alps on Sunday to keep sanctions against Russia in place until President Vladimir Putin and Moscow-backed separatists fully implement the terms of a peace deal for Ukraine. REUTERS/John Macdougall/Pool - RTX1FM80

Κάθε μέρα μετράει, δήλωσεη Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις.

«Κάθε μέρα τώρα μετράει», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος».

Τόνισε δε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει».

Η κα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

«Όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Καγκελάριος, αλλά επανέλαβε ότι «έχουμε κανόνες» και ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλληλεγγύη και ίδιες προσπάθειες αποτελούν το σωστό μίγμα και τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Έχουμε και επιτυχή παραδείγματα», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία, όπως είπε, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην Ισπανία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν και η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή, για να παραπέμψει και σε συνεντεύξεις Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι, σημείωσε, παραδέχονται ότι ο δρόμος ήταν οδυνηρός, αλλά η Κύπρος είναι και πάλι στον σωστό δρόμο. «Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι Θεσμοί είχαν επιτυχία», επισήμανε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μείγμα – αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος».

«Επιχειρηματολογήσαμε πολύ “ενωμένα”», δήλωσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά. Μεθαύριο θα υπάρξει η δυνατότητα να μιλήσουμε πάλι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πόσο έχουμε προχωρήσει. Αλλά μπορώ μόνο να πω ότι η κάθε μέρα τώρα μετράει για να τακτοποιήσουμε την απαραίτητη δουλειά», κατέληξε η Καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ