Μεχμέτ Σιμσέκ: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Ερντογάν για να βάλει σε τάξη το χάος της τουρκικής οικονομίας

Μεχμέτ Σιμσέκ: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Ερντογάν για να βάλει σε τάξη το χάος της τουρκικής οικονομίας
epa05734131 Mehmet Simsek, Deputy Prime Minister of Turkey, speaks during a panel session on the closing day of the 47th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 20 January 2017. The meeting brings together enterpreneurs, scientists, chief executive and political leaders in Davos January 17 to 20. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα καταφέρει ο «αγαπημένος» των αγορών να ρίξει τον τεράστιο πληθωρισμό και να φέρει σε τάξη τα οικονομικά της Τουρκίας; Θα τον αφήσει ο Ερντογάν να κάνει ό,τι χρειάζεται;

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περιλάβει στη νέα κυβέρνησή του τον πρώην επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, είτε ως υπουργό Οικονομικών είτε ως αντιπρόεδρο υπεύθυνο για την οικονομία, δήλωσαν τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ένας σημαντικός ρόλος για τον Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις οικονομικές αγορές ως ένας ορθόδοξος διαχειριστής, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής βασισμένης σε χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και στο βαρύ κρατικό έλεγχο των αγορών.

Ο Σιμσέκ, πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, χαίρει σεβασμού από τους επενδυτές για την υπεράσπιση των ορθόδοξων οικονομικών απόψεών του, διετέλεσε στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν, πριν παραιτηθεί το 2018, όταν η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελευταία του θητεία στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σιμσέκ έκανε συχνά ταξίδια στο Λονδίνο με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετινκαγιά. Προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες οδηγούσαν τη λίρα σε κατάρρευση.

Τα τελευταία χρόνια υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο Σιμσέκ θα αντικαταστήσει τον Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών από τα τέλη του 2021. Ο Νεμπάτι, που προηγουμένως ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θεωρήθηκε ότι βρίσκεται κοντά στον πρώην τσάρο της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: