Μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο απολύει 5.000 εργαζομένους

Μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο απολύει 5.000 εργαζομένους
The company logo of Halliburton oilfield services corporate offices is seen in Houston, Texas in this April 6, 2012 file photo. Halliburton Co said October 17, 2012 that its third-quarter profit fell due to inflated raw material costs and a slowdown in U.S. drilling, which showed no signs of picking up as many clients' budgets for the year were already spent. REUTERS/Richard Carson/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS LOGO ENERGY) Photo:

Τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας βυθίζονται και η τιμή της μετοχής της έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της από τα μέσα του 2014.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στον τομέα του πετρελαίου, η Halliburton προχώρησε σε περικοπή του 8% του εργατικού της δυναμικού, περίπου δηλαδή 5.000 θέσεις.

Όπως δήλωσε η εταιρεία πετρελαίου που εδρεύει στο Χιούστον την Πέμπτη, το νέο κύμα περικοπών θέσεων εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη απόδειξη της κρίσης που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ, ενώ σημειώνεται ότι η τιμή του αργού έχει συντριβεί στο χαμηλότερο επίπεδο των επτά ετών.

«Η βιομηχανία μας αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα από ότι αναμέναμε», δήλωσε ο CEO της Halliburton Ντέιβ Λεσάρ και ο Πρόεδρος της εταιρείας, Τζεφ Μίλερ σε σημείωμά τους προς τους εργαζόμενους.

Ακόμη, τα στελέχη της εταιρείας πετρελαίου σημείωσαν ότι «είναι πλέον σαφές ότι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα είναι πολύ χειρότερες από ότι προβλεπόταν κατά το τρέχον έτος».

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη περικοπή της εταιρείας στο εργατικό της δυναμικό έγινε το 2014 αγγίζοντας τις 26.000 με 27.000 απολύσεις.

Η Halliburton έχει ακόμη προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το φθηνό πετρέλαιο μέσω της εδραίωσης εγκαταστάσεων σε 20 χώρες, αλλά και να κλείσει επιχειρήσεις σε δυο επιπλέον χώρες.

Η κάμψη του πετρελαίου έχει βυθίσει τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της από τα μέσα του 2014, όταν κορυφώθηκε η τιμή του αργού.

Σημειώνεται ότι και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι αντίπαλοι της Halliburton, Schlumberger και Baker Hughes, έχουν ανακοινώσει τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

Η δραματική μείωση της δραστηριότητας γεωτρήσεων στις ΗΠΑ έχουν κοστίσει ακριβά στις εταιρείες πετρελαίου, για παράδειγμα η Hallibuston ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι θα δαπανήσει περίπου το 50% λιγότερο το 2016 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πολλές ακόμη μικρότερες υπηρεσίες του πετρελαίου αντιμετωπίζουν παρόμοια οικονομική πίεση, ενώ τουλάχιστον 44 από αυτές έχουν υποβάλλει αίτηση πτώχευσης από τα τέλη του 2014, σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Haynes & Boone.