Μια χώρα που γλίτωσε από την ύφεση το 2008 είναι επίσημα σε ύφεση τώρα

Μια χώρα που γλίτωσε από την ύφεση το 2008 είναι επίσημα σε ύφεση τώρα
epa08280153 People wear face masks at the Sydney Opera House in Sydney, New South Wales, Australia, 09 March 2020. Three people have now died from novel coronavirus Covid-19 in Australia, while about 75 have tested positive. EPA/STEVEN SAPHORE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πανδημία χτυπά ακόμη και όσους άντεξαν την οικονομική κατάρρευση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η οικονομία της Αυστραλίας υπέστη συρρίκνωση-ρεκόρ το περασμένο τρίμηνο, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για πρωτοφανή μέτρα τόνωσης, καθώς η προσπάθεια ανάκαμψης από την πρώτη ύφεση της χώρας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια επιδεινώνεται από το ξέσπασμα της πανδημίας και τα lockdown.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σημείωσε πτώση 7% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1959, σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή που δημοσιοποίησε τα στοιχεία την Τετάρτη. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που κινούντο στο μείον 6%. Σε σύγκριση με πέρυσι, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 6,3% έναντι εκτιμώμενης πτώσης 5,1%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και διαπραγματευόταν στα 73,52 σεντς χθες στο Σίδνεϊ.

Η πρόωρη άρση των περιορισμών από την Αυστραλία και η επανεκκίνηση της οικονομίας της αντισταθμίζεται από ένα lockdown σχεδόν δύο μηνών στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτό καθυστερεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Ενώ η πτώση του ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο δεν ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, θα εξαναγκάσει την τράπεζα να ανακοινώσει περισσότερα μέτρα τόνωσης», δήλωσε ο Marcel Thieliant, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics.

Η Reserve Bank of Australia επέκτεινε την Τρίτη την δανειακή διευκόλυνση για τις τράπεζες σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (147 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για να διατηρήσει τη ροή των πιστώσεων και τα επιτόκια χαμηλά για τους δανειολήπτες. Ο κυβερνήτης Philip Lowe είπε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο «συνεχίζει να εξετάζει πώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάκαμψη περαιτέρω νομισματικά μέτρα».

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση εργάζονται από κοινού για να προσπαθήσουν να στηρίξουν την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα κράτησε το επιτόκιο κοντά στο μηδέν και έθεσε στόχο 0,25% στην απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων, και η κυβέρνηση επεκτείνει το πακέτο βοήθειας στην αγορά εργασίας.

Η RBA προβλέπει ότι το νέο lockdown στην Βικτώρια θα αυξήσει την ανεργία σε περίπου 10% φέτος. Η κυβέρνηση, εντωμεταξύ, έχει εγχύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος επιδότησης μισθών JobKeeper, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους έως ότου η οικονομική δραστηριότητα να μπορεί να συνεχιστεί.