«Μια κρίση σε αργή κίνηση»: Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη;

«Μια κρίση σε αργή κίνηση»: Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη;
epa08416278 A researcher works to develop a new test for COVID-19 detection at the Eurofins Ingenasa biotechnology company in Madrid, Spain, 12 May 2020. Spain began a de-escalation process amid the lockdown to avoid the spreading of the COVID-19 pandemic caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/Fernando Villar Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης αναπτύσσονται συνολικά 40% πιο αργά από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ επενδύουν 40% λιγότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

του David Meyer

Είναι γνωστή η σχετική έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στο μέτωπο της τεχνολογίας, αλλά η νέα έρευνα του McKinsey Global Institute, που δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί, καταδεικνύει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και για την ήπειρο στο σύνολό της.

Το MGI διαπίστωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης αναπτύσσονται συνολικά 40% πιο αργά από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ επενδύουν 40% λιγότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, είναι περίπου 20% λιγότερο κερδοφόρες, όσον αφορά την απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Οι διαφορές αυτές «δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα», μου είπε σήμερα το πρωί ο Jan Mischke, εταίρος της MGI.

Η Ευρώπη ηγείται στην καινοτομία της καθαρής τεχνολογίας και στην παραγωγή υλικών νέας γενιάς, αλλά κατά τα άλλα υστερεί σε τεχνολογίες που διαπερνούν διάφορους τομείς, όπως η κατανεμημένη πληροφορική και η εφαρμοσμένη τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποίησε η MGI. Και αυτό, υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα καταλήξει να απειλήσει παραδοσιακά ευρωπαϊκά προπύργια, όπως ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ειδών πολυτελείας.

Πώς λοιπόν θα το διορθώσουμε αυτό; Σύμφωνα με τον Mischke και τους συναδέλφους του, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση – στην οποία κινδυνεύει να χάσει 2 έως 4 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια αξία μέχρι το 2040 – σαν μια κρίση, συγκρίσιμη κατά κάποιον τρόπο με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη με τη χρηματοπιστωτική κρίση, τον COVID, και τώρα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Τώρα όλα τα μάτια είναι προφανώς στραμμένα στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε. «Η τεχνολογία είναι εξίσου κρίσιμη για την οικονομία και την ποιότητα ζωής με πολλούς τρόπους, όπως ακριβώς και η ενέργεια… Βρισκόμαστε σε μια κρίση σε αργή κίνηση εδώ, οπότε ας ανταποκριθούμε με την ίδια ταχύτητα και τόλμη».

Ορισμένες από τις συστάσεις της δεξαμενής σκέψης προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ συνοψίζονται στην επιτάχυνση πρωτοβουλιών τύπου «περισσότερη Ευρώπη» που αποτελεί ήδη …βούτυρο στο ψωμί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δημιουργία πραγματικών ενιαίων αγορών για την ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά, δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής ταυτότητας κλπ. Η MGI συνιστά επίσης την άρση των εμποδίων για τη διασυνοριακή ενοποίηση και την εναρμόνιση των δημόσιων συμβάσεων.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πυροδοτήσετε αμέσως ένα σημαντικό κύμα ενοποίησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσετε τον ανταγωνισμό, πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως, και όχι μόνο σε καθένα από τα 27 κράτη-μέλη», δήλωσε ο Mischke, ο οποίος συστήνει επίσης να γίνει μια συζήτηση γύρω από τον περιορισμό των διεθνών εξαγορών σε ορισμένους τομείς, «για να επιτρέψετε στις εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις στην Ευρώπη να αναπτυχθούν προς εκείνη την κλίμακα με την οποία θα μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως».

Πηγή: fortune.com