Μίχαλος: «”Κλειδί” η ρευστότητα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου»

Μίχαλος: «”Κλειδί” η ρευστότητα για τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου»

Παρέμβαση του προέδρου ΚΕΕ και ΕΒΕΑ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης.

Για να επιστρέψει η ρευστότητα στις αγορές και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θα πρέπει πρωτίστως να εξυγιανθεί και να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Αυτό επισήμανε ο σήμερα, αντιπρόεδρος των Ευρω-επιμελητηρίων και πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ακόμη, τόνισε ότι η ρευστότητα στις αγορές και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θα επιτευχθεί μόνο με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη με ένα σύστημα κοινής Εποπτείας, κοινό Ταμείο Εκκαθάρισης Αφερέγγυων Τραπεζών και Πανευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων.

Διαβάστε ακόμη: Η εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης της ΟΝΕ στόχος της ελληνικής προεδρίας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αντιπρόεδρος την Ευρω-επιμελητηρίων στο μείζον ζήτημα της ανεργίας στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την απασχόληση, αλλά, κυρίως, την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών από μέρους της ΕΕ, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με στόχο τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που να μπορούν να διασφαλίσουν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα εξόδου από την κρίση, ωστόσο η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύφεση. Τόνισε, δε, με έμφαση, ότι αποτελεί μείζον ζήτημα η στάση ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΕ, που τορπιλίζουν με τις δηλώσεις τους τη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται από την ελληνική κυβέρνηση. «Πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης. Για να μπορέσει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, θα πρέπει να υπάρξει οριστική επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με γενναίες αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων μας» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Φώτης Πλέγας