Mikel: Το μυστικό του νέου βασιλιά των καφέ

Mikel: Το μυστικό του νέου βασιλιά των καφέ

Ο Λευτέρης Κυριακάκης κατάφερε από το μηδέν να δημιουργήσει το πιο πολυσυζητημένο concept.

Η πρώτη φορά που άκουσα για τα Mikel ήταν το Φεβρουάριο από ένα φίλο από τα Τρίκαλα, ο οποίος μιλούσε για μία νέα αλυσίδα που φτιάχνει πολύ καλό καφέ σε καλές τιμές και φιλικό περιβάλλον. Λίγες εβδομάδες αργότερα συνάδελφοι από την Θεσσαλονίκη μου μίλησαν για μία αλυσίδα ενός Λαρισαίου που ανοίγει το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο. Στην έκθεση franchise στην Αθήνα, η εταιρεία είχε στήσει ένα ολόκληρο κατάστημα και κατάφερα να έχω μία πρώτη εικόνα. Η προσπάθεια μου να μιλήσω με τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο Mikel, έπεσε τότε στο κενό λόγω πολυκοσμίας. Όπως και όταν κάλεσα στα γραφεία τους στην Λάρισα και ζήτησα συνέντευξη.

Πέμπτη 18 Ιουλίου. Η Αθήνα ζει στους ρυθμούς της έλευσης Σόιμπλε. Το Αιγάλεω απ΄ την άλλη σε αυτούς των εγκαινίων των cafe Mikel. Με αρκετό θράσος περνάω το ποτάμι με την ελπίδα ότι θα γνωρίσω από κοντά τον Λευτέρη Κυριακάκη τον άνθρωπο που ξεκίνησε το 2008 από τη Λάρισα μαζί με την ομάδα του ένα πολύ ελπιδοφόρο ταξίδι. Η εικόνα ενός επιδεικτικού νεόπλουτου, που είχα πλάσει στο μυαλό μου, κατέρρευσε όταν ζήτησα από έναν σερβιτόρο να με φέρει σε επαφή με τον ίδιο. Ο Λευτέρης – γιατί ο κ. Κυριακάκης έκανε φτερά αμέσως από το μυαλό μου – φυσιογνωμικά είναι «ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας» που μπορεί να δουλεύει σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, σε κάποιο εργοστάσιο ή να είναι σερβιτόρος. Από σερβιτόρος σε καφετέριες μάλιστα ξεκίνησε προτού πάρει την απόφαση να περάσει στην «απέναντι όχθη».

Στα βήματα των Starbucks
Τα πρώτα βήματα θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά του Howard Schultz, του σερβιτόρου των Starbucks, o οποίος μετά από ένα ταξίδι στην Βενετία επιστρέφει στο Σιάτλ μαζεύει τις κανάτες με τον καφέ φίλτρου – που όλοι έχουμε δει σε ταινίες στα παραδοσιακά αμερικάνικα καφέ – και τις αντικαθιστά με την «εμπειρία καφέ» που έμελλε να γίνει συνώνυμη με την μεγαλύτερη αλυσίδα στον κόσμο.

«Σε μία τόσο μεγάλη αγορά όπως αυτή του καφέ ο καθένας μπορεί να βρει τον χαρακτήρα του και να καλύψει ανάγκες που υπάρχουν» τονίζει η Χρύσα Γερολυμάτου –υπεύθυνη ανάπτυξης της αλυσίδας και σύζυγος του Λευτέρη- η οποία προστέθηκε στην παρέα μας. «Εμείς επιλέξαμε να καλύψουμε την ανάγκη που έχουμε όλοι μας για καφεΐνη ως κινητήρια δύναμη. Τα περισσότερα καταστήματα μας ανοίγουν από τις 5 το πρωί και απευθύνονται σε ανθρώπους που πηγαίνουν να πιάσουν δουλειά, να ανοίξουν μαγαζιά, να πάνε στην σχολή ή στο στρατόπεδο. Στην ερώτηση τι τύπος καφέ είναι τα Mikel, θα τα χαρακτήριζα “λαϊκά” με την έννοια όμως του πολυποίκιλου κοινού, το οποίο και έρχεται να απολαύσει έναν ρόφημα φτιαγμένο από άριστες πρώτες ύλες στην καλύτερη δυνατή τιμή, σε ένα φιλικό περιβάλλον».

Το σκεπτικό τους φαίνεται ότι δεν λάθος αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα τα Mikel, μαζί με τα Nanou Donuts, είναι τα δύο πιο περιζήτητα συστήματα franchise σε καιρό κρίσης. Και μπορεί τα Nanou Donuts να είναι μια φθηνή και εύκολη υπόθεση, τα Mikel όμως είναι μία επένδυση που στην καλύτερη των περιπτώσεων (μικρού μεγέθους κατάστημα που απευθύνεται μόνο για delivery και take away) ξεκινάει από 150 χιλιάδες και μπορεί να φτάσει στις 300 χιλιάδες ευρώ για ένα μεγάλο κατάστημα.

Μεγάλα περιθώρια κέρδους, γρήγορη απόσβεση
Και όμως οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους 1.000, καθώς τα στοιχεία από ήδη υπάρχοντα καταστήματα έχουν δείξει ότι το περιθώριο κέρδους μπορεί να προσεγγίσει το 20% και η απόσβεση να πραγματοποιηθεί σε 18 έως 24 μήνες.

«Σε αρκετές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά έχουμε “παγώσει” τις διαδικασίες καθώς δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε νέες παρουσιάσεις. Πλέον, δύο ημέρες την εβδομάδα ένα μεγάλο κομμάτι της εταιρείας ασχολείται αποκλειστικά με ενημέρωση ενδιαφερόμενων για νέα καταστήματα. Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς, υπήρξε περίπτωση που ανοίξαμε δύο καταστήματα σε τρεις ημέρες ενώ κατά μέσο όρο ανοίγουμε πλέον ένα κατάστημα την εβδομάδα. Στους νέους ενδιαφερόμενους προστίθενται και οι παλαιοί, οι οποίοι ζητούν να υπογράψουν συμβόλαια για δεύτερα ή τρίτα καταστήματα στις πόλεις τους». Με πρόχειρους υπολογισμούς η αλυσίδα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των καφέ με 70 καταστήματα».

Μετά την Κεντρική Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη την Κύπρο και την Βόρεια Ελλάδα σειρά έχει πάρει πλέον η Αθήνα, όπου στα καταστήματα στην Σόλωνος, την διασταύρωση Μεσογείων και Κατεχάκη και την Ιερά Οδό στο Αιγάλεω θα προστεθούν τις επόμενες ημέρες αυτά στο Μαρούσι, τη Μητροπόλεως, την Ποσειδώνος και τη Λεωφόρο Αθηνάς. Και αυτά είναι μόνο η αρχή καθώς η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50 Mikel σύμφωνα με τους υπεύθυνους της αλυσίδας.

Κοινώς υπάρχει πολύ δουλειά για την οικογένεια Κυριακάκη, αφού πέρα από το Λευτέρη και τη Χρύσα, καίριες θέσεις στην Mikel έχουν τα αδέρφια του Μίλτος (υπεύθυνος αρχιτεκτονικής καταστημάτων) και Κυριάκος (υπεύθυνος οικονομικών). Σύμφωνα με έναν «αστικό μύθο» το όνομα Mikel προέρχεται από το αρκτικόλεξο των ονομάτων των τριών αδελφών (Μί)λτος, (Κ)υρίακος, (Ελ)ευθέριος ενώ υπάρχει και η εκδοχή ότι η ονοματοδοσία έχει να κάνει με το μότο στο λογότυπο της εταιρείας: Maybe It’s Knowledge Entering Life.

Οικογενειακή υπόθεση
Μεταξύ αστείου και σοβαρού, το πόσο «οικογενειακή» υπόθεση είναι τα Mikel φαίνεται και από τα δύο λογότυπα που χρησιμοποιούν στην εταιρεία. Ο κύριος που φιγουράρει σε όλα τα ποτήρια και τα καταστήματα της αλυσίδας δεν είναι άλλος από τον πατέρα των τριών αδελφών, συνταξιούχος αστυνομικός σήμερα, ενώ η κυρία Γεωργία, η μητέρα τους, έδωσε το όνομα της και την εικόνα της στο λογότυπο της εταιρείας Georgia, που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή των γλυκών και των κέικ που σερβίρονται ή πωλούνται από τα καταστήματα της αλυσίδας.

Οι δύο τελευταίοι δεν αποκλείεται σύντομα να κάνουν και… διεθνή καριέρα καθώς όπως μας λέει ο Λευτέρης έχουν δεχτεί προτάσεις για master franchise του συστήματος τόσο από χώρες της Μέσης Ανατολής όσο και από την Δυτική Ευρώπη.

Από την μία ώρα παρουσίας μου στο Mikel του Αιγάλεω το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι το μυστικό του νέου βασιλιά των καφέ δεν κρύβεται τόσο στο χαρμάνι καφέ που παρασκευάζει για λογαριασμό της αλυσίδας η illy, ούτε σε όλα τα «θεωρητικά» που μπορεί να βρεις στο site της εταιρείας. Το μυστικό είναι ο ίδιος ο «βασιλιάς». Πέρα από το ξεκάθαρο σχέδιο που έχει για το που θα πάνε τα Mikel από εδώ και εμπρός, ο Λευτέρης ήταν σχεδόν ταυτόχρονα παντού. Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να μην είναι δίπλα στους σερβιτόρους, τους μπάρμαν και τα παιδιά που εκπαιδεύονταν για τα επόμενα καταστήματα. Τους ήξερε όλους με το μικρό τους όνομα και τους μάθαινε από πρώτο χέρι τα μυστικά της δουλειάς, όπως τα είχε ζήσει ο ίδιος από μέσα.

Φεύγοντας έκανα την αφελή ερώτηση στη Χρύσα για τον προορισμό των διακοπών τους. «Δεν προβλέπονται φέτος διακοπές» μου είπε, με ευχάριστη όμως διάθεση. «Όταν κάνεις πρωταθλητισμό αυτό είναι το τίμημα».