Μήνας βαρόμετρο ο Ιανουάριος για το μέλλον της αξιολόγησης

Μήνας βαρόμετρο ο Ιανουάριος για το μέλλον της αξιολόγησης
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives for an EU finance ministers meeting at the EU Council building in Brussels on Tuesday, Nov. 10, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ποιες είναι οι τρεις ημερομηνίες «σταθμός» που θα καθορίσουν την πορεία της.

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς τότε αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα «ξεπαγώσουν» την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών πρόκειται να αποφασίσουν την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -που είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τα οποία στη συνέχεια ανεστάλησαν λόγω της χορήγησης του κοινωνικού πακέτου από την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το EuroWorking Group αναμένεται να δώσει το σήμα για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για την αξιολόγηση.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός μετά το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου, είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα μπορούσαν να κλείσουν σε ελάχιστο χρόνο, ακόμη και σε λίγες ώρες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή αφού, εκτός από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης (που συχνά αποδεικνύονται πολύ σοβαρότερες από όσο τις αξιολογούν τα κυβερνητικά στελέχη), υπάρχει το μεγάλο ανοιχτό θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Ιανουάριο είναι πιθανό να υπάρξει και τρίτη ημερομηνία σταθμός: αυτή κατά την οποία το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, με βάση το λεγόμενο άρθρο IV.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα του Ταμείου μετά την επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία του τον Σεπτέμβριο υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ακολουθείται για όλα τα μέλη του, ανεξαρτήτως αν είναι σε πρόγραμμα ή όχι.

Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης με βάση το άρθρο IV αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία. Από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό αν και πώς θα συνεχιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, καθώς έχουν ανακοινωθεί μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα και όχι και μεσοπρόθεσμα όπως ζητά το Ταμείο, η ανάλυση δεν αναμένεται να βγάζει το χρέος βιώσιμο.

Εναλλακτικά, το Ταμείο έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ ώστε να είναι αξιόπιστη, κατά την άποψή του, η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ευρωζώνη.

Για τα θέματα αυτά – πέραν των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης – αναμένεται να διεξαχθούν σκληρές διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα. Οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό να ολοκληρωθούν αυτές έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ώστε να ληφθούν εκεί αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.