Μήνυμα των ΗΠΑ: Οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος με τον Ομπάμα πρόεδρο

Μήνυμα των ΗΠΑ: Οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος με τον Ομπάμα πρόεδρο
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου (Α) (Jack Lew) συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ David D. Pearce (Ντέιβιντ Ντ. Πιρς) (Δ) προσέρχεται για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, στο υπουργείο, Αθήνα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016. Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση, καθώς και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ατζέντα των επαφών είναι ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/POOL

Το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Στοχεύουμε σε συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τζακ Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, ο κ. Λιου είπε ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο κ. Λιου αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Τι συζήτησαν Λιου – Τσίπρας

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, οι επενδύσεις, καθώς και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον Τζακ Λιου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, τονίστηκε η σημασία της Ελλάδας για τη σταθερότητα, τόσο στην ευρύτερη περιοχή, όσο και στην Ευρώπη, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, και παρά τις κρίσεις που η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν.

Επιπλέον, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.