Μειωμένα τα καθαρά κέρδη της Πλαίσιο Computers στο α’ εξάμηνο

Μειωμένα τα καθαρά κέρδη της Πλαίσιο Computers στο α’ εξάμηνο

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ενοποιημένες πωλήσεις 132,281 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Πλαίσιο Computers στο πρώτο εξάμηνο 2016 έναντι 133,293 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο μειωμένες κατά 0,8%, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 905.000 ευρώ έναντι 2.363 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 61,7%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,070 εκατ. ευρώ από 3,373 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015, μειωμένα κατά 68,3%.

Η Πλαίσιο Computers σημείωσε θετική λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στο εξάμηνο, στα 2,9 εκατ. ευρώ αρνητικά επηρεαζόμενο από τις συναλλαγματικές διαφορές, χωρίς τις οποίες η μείωση διαμορφώνεται σε 6%.

Σταθερά υψηλά ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα πλέον των 36 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή ρευστότητα ανήλθε στα 22,5 εκατ. ευρώ, παράλληλα με την πληρωμή μερίσματος ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, παρουσίασε μείωση των υποχρεώσεων προς προμηθευτές, με συνέπεια τη διαμόρφωση του δείκτη δανειακής μόχλευσης (Ξένα προς Ίδια κεφάλαια) σε χαμηλά επίπεδα (0,62 από 0,65 την 31.12.2015).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εξαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Πλαισίου, κ. Γεώργιος Γεράρδος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, η εταιρεία, όπως και γενικότερα ο κλάδος λιανικής επηρεάστηκε από την περιορισμένη ροπή για κατανάλωση των Ελλήνων. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το κοντινό μέλλον στο μακροοικονομικό πεδίο και η υιοθέτηση νέων ρυθμίσεων που σκοπό είχαν να προσαρμοστούν με τα δεδομένα της συμφωνίας με τους Εταίρους, αλλά που σηματοδοτούσαν αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες των καταναλωτών για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των πωλήσεων στους τομείς δραστηριοποίησης της Πλαίσιο, λόγω μειωμένης ζήτησης και λόγω επαύξησης του ανταγωνισμού σε μια αγορά με περιορισμένη ζήτηση. Στο περιβάλλον αυτό, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί κατορθώσαμε να συγκρατήσουμε τον κύκλο εργασιών στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, λόγω της αδιάλειπτης προσπάθειας των ανθρώπων μας και της ανθεκτικότητας της φήμης της Πλαίσιο. Στο δεύτερο μάλιστα τρίμηνο διακρίνουμε μια μικρή αύξησή των πωλήσεων. Αναφορικά με τα capital controls εκτιμούμε ότι εντός του 2016 πετύχαμε, σε συνδυασμό με ορισμένες νομοθετικές αλλαγές για χαλάρωσή τους, την σχεδόν πλήρη εξομάλυνση των επιπτώσεών τους και επαναφορά της ομαλής τροφοδοσίας της εταιρείας με στοιχεία απαραίτητα για το τελικό προϊόν. Σε επίπεδο απόδοσης, το μικτό κέρδος επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα καθώς υποχώρησε σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα, τα δε λοιπά στοιχεία του αποτελεσματικού λογαριασμού επηρεάστηκαν δυσμενώς από τις αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές για την τρέχουσα περίοδο, σε συνδυασμό με τη θετική επίδρασή τους στο πρώτο εξάμηνο 2015. Αν αφαιρέσουμε την επίπτωση από το κονδύλι αυτό (συνολική επίδραση περίπου 1,8 εκατ. ευρώ), το συγκρίσιμο EBITDA θα επιδείκνυε περιορισμένη υποχώρηση σε μέσο μονοψήφιο επίπεδο. Στα στοιχεία ενεργητικού σημειώνουμε τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, καθώς και την ολοένα βελτιούμενη σχέση ιδίων προς ξένων κεφαλαίων, γεγονός που μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους μετόχους μας ικανοποιητική μερισματική απόδοση, σε σταθερή βάση. Τέλος, ενεργούμε για να πετυχαίνουμε σε διαρκή βάση τη βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου, ώστε να επιτρέπουμε τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων. Διαχρονικοί στόχοι μας παραμένουν η ικανοποίηση της μεταβαλλόμενης ζήτησης προϊόντων των πελατών μας, η αμεσότητα και επάρκεια εξυπηρέτησής τους και παράλληλα η μεγιστοποίηση του οφέλους των μετόχων».