Μείωση 75% του προσωπικού θα σώσει τη Yahoo!

Μείωση 75% του προσωπικού θα σώσει τη Yahoo!
Photo:

Η ριζική αλλαγή της στρατηγικής της εταιρείας και η απομάκρυνση της Μαρίσα Μάγιερ.

Ο Έρικ Τζάκσον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpringOwl Asset Management, ένα hedge fund (αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιo υψηλού κινδύνου) με έδρα τη Νέα Υόρκη, έστειλε στο διοικητικό συμβούλιο της Yahoo μια καυστική κριτική της διαχείρισης της εταιρείας . Σε μια παρουσίαση 99 σελίδων, ο Τζάκσον εξηγεί με όλες τις λεπτομέρειες πως η Yahoo μπορεί να ανατρέψει την δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Το διοικητικό συμβούλιο της Yahoo εξετάζει το τελευταίο διάστημα την πώληση των δραστηριοτήτων της εταιρείας που έχουν ως πυρήνα το internet κι αυτό γιατί τα έσοδα μειώνονται διαρκώς παρά τις προσπάθειες της Μάγιερ για να διορθώσει τη κατάσταση αυτή.

Πολλοί αναλυτές έχουν σχολιάσει τη προσπάθεια της, αφού η εταιρεία ήταν «χαμένη υπόθεση» από τη στιγμή που έγινε CEO. Ο Τζάκσον, από την άλλη, διαφωνεί κατηγορηματικά με αυτή την άποψη, υποστηρίζοντας ότι η Μάγιερ απλά δεν κάνει γι αυτή τη δουλειά.

«Δεν είναι καθόλου αδύνατο να αλλάξουν τα πράγματα» είπε ο Τζάκσον στην παρουσίαση διαφανειών του. «Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς τον Σακίλ (Ο’Νιλ) να ρίχνει ελεύθερες βολές και να καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατον όλοι οι παίκτες του NBA να σουτάρουν χωρίς να παρενοχλούνται».

Η απόλυση της Μάγιερ θα κοστίσει τουλάχιστον 25 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, τη στιγμή που η ίδια βρίσκεται τώρα σε άδεια μητρότητας. Οπότε η απόφαση αυτή είναι αρκετά περίπλοκη.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή του σχεδίου πολλαπλών σημείων του Τζάκσον, το οποίο παρουσίασε η Wall Street Journal.

Ας δούμε τι προτείνει:

  • Αντικατάσταση πολλών από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου οι οποίοι δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρία στον τομέα των κινητών και της τεχνολογίας, όπως εξηγεί ο Τζάκσον.
  • Κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας από τις 12.000 της εταιρείας, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 75 % του εργατικού δυναμικού της εταιρείας. Ο ίδιος πιστεύει πως η Yahoo έχει «δραματικά πλεονάζον προσωπικό».
  • Να μπει τέλος στα προνόμια των εργαζομένων, όπως τα δωρεάν τρόφιμα τα οποία κόστισαν στην εταιρεία 450 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
  • Να αγοράσουν ξανά πίσω μετοχές της Yahoo αξίας 10 δισ. δολαρίων, γεγονός που θα αυξήσει την τιμή 23 δολάρια ανά μετοχή.
  • Επαναφορά του παλιού λογότυπου και επανατοποθέτηση της πινακίδας της Yahoo στο Σαν Φρανσίσκο (Route 101) για να γίνει σαφές πως η «εποχή της Μάγιερ έχει τελειώσει».
  • Να προσλάβουν έναν καινούργιο CEO που να στρέφεται περισσότερο προς τις πωλήσεις και τις διαδικασίες και δεν θα παρουσιάζουν κανέναν «σνομπισμό στην κατανόηση και στην αποδοχή του βασικού κοινού της Yahoo , ιδιαίτερα εκείνους που δεν ζουν στην ‘’υψηλή κοινωνία’’ του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης».
  • Οι δραστηριότητές της Yahoo θα πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στα «παραδοσιακά» προϊόντα της, όπως η αρχική σελίδα και το ταχυδρομείο της.

«Υπάρχουν λίγες πιθανότητες η Yahoo να καταφέρει να αναδημιουργήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψάχνουν σε μια φορητή συσκευή» είπε ο Τζάκσον. «Η Google και η Bing έχουν κερδίσει αυτή την μάχη. Η Yahoo έχασε. Θα ήταν ωραίο αν η ιστορία είχε εξελιχθεί διαφορετικά για τη Yahoo, αλλά δεν έγινε . Και όλοι πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα τώρα» συνέχισε.