Μείωση κατά 7,8% των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο

Μείωση κατά 7,8% των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο

Ο τζίρος μειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες καταστημάτων εκτός καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων.

Περαιτέρω μείωση κατά 7,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Αύγουστο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με εξαίρεση τις πωλήσεις καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, στις οποίες ουδεμία μεταβολή σημειώθηκε σε σύγκριση με τον Αύγουστο πέρυσι (λόγω και των μετακινήσεων για τις θερινές διακοπές), ο τζίρος μειώθηκε σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων. Ειδικότερα, πτώση του όγκου των πωλήσεων καταγράφηκε σε πολυκαταστήματα (28,8%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (18,2%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,9%), τρόφιμα – ποτά – καπνό (6,1%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (6,1%), ένδυση-υπόδηση (5,2%) και βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (3%).

Διαβάστε ακόμη: Doing Business: H Ελλάδα «σκαρφάλωσε» στην 72η θέση 

Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), με τα καύσιμα, στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 7,8% τον Αύγουστο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2012, έναντι μείωσης 9,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Ενώ, ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 8,9% σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2012, έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Φωτογραφία: Ορέστης Παναγιώτου