Mήπως ήρθε η ώρα να προσγειωθούμε με την τεχνητή νοημοσύνη;

Mήπως ήρθε η ώρα να προσγειωθούμε με την τεχνητή νοημοσύνη;

Απαιτείται μια αντιμετώπιση με προσοχή και ταπεινότητα.

του Άνταμ Λασίνσκυ

Η Silicon Valley έχει μακρά παράδοση στο να δημιουργεί θόρυβο από κάτι απλό. Παρά τον ενθουσιασμό μου για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια φάση υπερβολής.

Την περασμένη εβδομάδα το Aspen Institute φιλοξένησε μια συναρπαστική συζήτηση για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης. Η Benchmark Capital, η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών, παρέθεσε δείπνο για να συζητηθεί «η πραγματικότητα και η διαφημιστική εκστρατεία της τεχνητής νοημοσύνης». Το Fortune και το θυγατρικό site TheDrive φιλοξένησαν μια ομάδα για τη δεοντολογία των αυτόνομων οχημάτων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη.

Και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε μια έρευνα που ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τεχνολογιών που έχουν ανάγκη από καλύτερη διακυβέρνηση.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Όπως πολλά πολυδιαφημισμένα θέματα στο παρελθόν, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κάνει όλα όσα νομίζουμε. Και δεν θα κερδίσει χρήματα ο καθένας που την αναφέρει ως τσιτάτο.

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη επένδυση της επόμενης δεκαετίας

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της σημασιολογίας. Ο Τζέρι Κάπλαν, ένας ιστορικός επιχειρηματίας της Σίλικον Βάλεϋ που διδάσκει τώρα τεχνητή νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είπε σε εκείνη τη συγκέντρωση του Aspen Institute ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει μια ακυριολεξία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πώς οι άνθρωποι την καταλαβαίνουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν σημαίνει ότι οι μηχανές θα γίνουν πιο ευφυείς και, στη συνέχεια, θα κυριαρχήσουν επί των ανθρώπων, λέει ο Κάπλαν, καθώς πρόκειται για τη «συνέχιση της μακρόχρονης προσπάθειας για την αυτοματοποίηση εργασιών, που χρονολογείται τουλάχιστον από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης».

Συνεχίζω να πιστεύω ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πραγματικά μεγάλο ζήτημα, τόσο πολύ ώστε το Fortune έχει ζητήσει από τον Άντριου Ενγκ, επικεφαλής επιστήμονα της Baidu και διάσημο ερευνητή μηχανικής μάθησης και ρομποτικής, να μιλήσει στο ετήσιο δείπνο του στο Consumer Electronics Show τον Ιανουάριο.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι σχετικές τεχνολογίες της είναι το νέο κύμα, σίγουρα. Απλά να έχετε κατά νου ότι τα μεγάλα κύματα είναι δύσκολο να τα καβαλήσετε. Προσεγγίστε τα με προσοχή. Και ταπεινότητα.

Διαβάστε επίσης: Η επανάσταση έχει όνομα: Τεχνητή νοημοσύνη