Μήπως σκέφτεστε να μετακομίσετε σε άλλη πόλη για δουλειά; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Μήπως σκέφτεστε να μετακομίσετε σε άλλη πόλη για δουλειά; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε
Κάποια πράγματα καλό θα ήταν να τα σκεφθείτε πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση.

της Anne Fisher

Στις ΗΠΑ, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν σε άλλο μέρος για επαγγελματικούς λόγους κάθε χρόνο. Και 62% των εργαζομένων λένε ότι είναι έτοιμοι να αλλάξουν περιοχή κατοικίας για να εκμεταλλευτούν την κατάλληλη ευκαιρία για την καριέρα τους, σύμφωνα με έρευνα γνώμης της Robert Half. Παράλληλα, το 40% των εργοδοτών αυξάνουν τους πόρους που διαθέτουν για τη χρηματοδότηση της μετοίκισης εργαζομένων, ελπίζοντας να προσελκύσουν ταλέντα εκτός πόλης ή και εκτός Πολιτείας.

Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι που μετανιώνουν με την αρχική τους απόφαση. «Η απόφαση του εάν θα πάς αλλού, και πού, είναι εξαιρετικά σύνθετη» σημειώνει η Peggy Smith, διευθύνουσα σύμβουλος της Worldwide ERC, μιας διαδικτυακής κοινότητας διευθυντών ανθρώπινων πόρων. Πριν αποφασίσετε να πάτε σε άλλο μέρος για δουλειά, σκεφθείτε καταρχήν ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε εκ νέου την προσπάθεια γνωριμίας και διασύνδεσης με τους νέους σας συναδέλφους. «Η δουλειά είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον» υπενθυμίζει η Smith. «Δεν είναι απαραίτητα κακό το ότι πρέπει να ξεκινήσετε και πάλι από το σημείο μηδέν. Αλλά πρέπει να το γνωρίζετε, και να είστε έτοιμος για κάτι τέτοιο».

Επίσης, ψάξτε την τοπική αγορά εργασίας στην περιοχή προτού πάτε εκεί, κι ας έχετε εξασφαλισμένη δουλειά. Αν αυτή η δουλειά για την οποία πηγαίνετε δεν «τραβήξει», για τον οποιοδήποτε λόγο, πόσο εύκολο θα είναι να βρείτε άλλη δουλειά εκεί κοντά; Η Smith επισημαίνει ότι πολλές κωμοπόλεις βασίζονται σε έναν ή δύο μεγάλους τοπικούς εργοδότες, κι αν κάτι δεν πάει καλά με έναν από αυτούς όλη η τοπική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί – και η δουλειά σας επίσης.

Τέλος, σκεφθείτε και όλους τους άλλους παράγοντες που αφορούν τη νέα περιοχή – δεν πηγαίνετε εκεί για διακοπές. «Πώς είναι ο καιρός; Πώς πάει από κίνηση στους δρόμους;» λέει ενδεικτικά η Smith. «Φροντίστε να δείτε με προσοχή την πόλη, και είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό με κάποιον που γνωρίζει την περιοχή. Οι μεσίτες είναι συχνά μια εξαιρετική πηγή γνώσεων και ιδεών για την περιοχή». Πάνω απ’ όλα, σκεφθείτε ποιες είναι οι βασικές ανάγκες και επιθυμίες της οικογένειάς σας και αναρωτηθείτε εάν η νέα περιοχή τις καλύπτει. Εάν ο/η σύντροφός σας είναι σε κάποια θεατρική ομάδα, θα βρει μια αντίστοιχη εκεί; Αν το παιδί σας πηγαίνει στο κολυμβητήριο, έχετε βεβαιωθεί ότι υπάρχει κολυμβητήριο κι εκεί; «Αν έχετε μικρό παιδί, επισκεφθείτε το τοπικό σχολείο σε ώρα μαθημάτων, για να δείτε τα vibes» καταλήγει η Smith.