Μήπως το smartphone σας χαλάει τη μνήμη;

Μήπως το smartphone σας χαλάει τη μνήμη;

Πώς η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει απλές καθημερινές λειτουργίες μας.

της Αν Φίσερ

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων βασίζονται στις συσκευές τους για να θυμούνται πληροφορίες και να βρίσκουν στοιχεία που το μυαλό μας παλαιότερα αποθήκευε.

Γρήγορα – αν έχετε έναν αδελφό, ποιός είναι ο αριθμός τηλεφώνου του; Ή της αδελφής σας; Ή του γείτονα που μένει δίπλα σας; Αν δεν μπορείτε να πείτε τον αριθμό χωρίς να ελέγξετε το τηλέφωνό σας, συγκαταλέγεστε στη «συντριπτική» πλειοψηφία των καταναλωτών που «χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως προέκταση του εγκεφάλου τους», λέει μια νέα μελέτη από την εταιρεία κυβερνο-ασφαλείας Kaspersky Lab.

Μια έρευνα 1.000 Αμερικανών ηλικίας 16-55 ετών, κατανεμημένων ισομερώς μεταξύ ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (44%) παραδέχονται ότι το smartphone τους «χρησιμεύει ως μνήμη τους», διατηρώντας ό,τι χρειάζονται να θυμούνται.

Ακόμα κι έτσι, μερικές πληροφορίες φαίνεται ότι κολλούν στο μυαλό μας πιο εύκολα απ’ ό,τι άλλες. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων μπορούσαν να θυμηθούν τον αριθμό του συντρόφου τους. Όμως, μόνο το 34% μπορούσαν να καλέσουν ένα από τα παιδιά τους χωρίς να ελέγξουν πρώτα τον αριθμό, και λιγότεροι από τους μισούς (45,4%) θυμούνταν το τηλέφωνο της δουλειάς τους. 44% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να πάρουν τηλέφωνο τα αδέρφια τους χωρίς να κοιτάξουν το νούμερο στην οθόνη. Περισσότεροι από τους μισούς (51,4%) δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν το τηλέφωνο των φίλων τους και 70% εκείνο των γειτόνων τους.

Η «ψηφιακή αμνησία», όπως την αποκαλούν οι ερευνητές της Kaspersky, είναι διαδεδομένη μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, και μεταξύ των ανδρών και των γυναικών εξίσου. Αλλά, όπως θα περίμενε κανείς, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι πιο πιθανό να πουν οι συσκευές τους είναι «το μόνο μέρος» όπου κρατούν ουσιώδη στοιχεία, έτσι ώστε η απώλεια ενός smartphone να τους προκαλεί «πανικό».

Μέχρι ένα σημείο, δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό σ’ όλα αυτά. Εξάλλου, το να καθαρίσουμε το μυαλό μας από έναν σωρό πληροφοριών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου, ενδέχεται να το απελευθερώσει ώστε να επικεντρωθεί σε σημαντικότερα πράγματα. Ωστόσο, αυτή η έντονη εξάρτηση από τις συσκευές μας φαίνεται να μας κάνει πολύ ευάλωτους. Περίπου το 51% των γυναικών, και σχεδόν το ίδιο ποσοστό ατόμων ηλικίας 25-34 ετών (48,6%), για παράδειγμα, λένε ότι η απώλεια ενός smartphone θα τους «γέμιζε με θλίψη», επισημαίνει η μελέτη, «δεδομένου ότι υπάρχουν μνήμες αποθηκευμένες στις συσκευές τους που ποτέ δεν θα πάρουν πίσω».

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για την αποθήκευση δεδομένων. Περίπου το 90% των ερωτηθέντων «συμφωνεί ότι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως ηλεκτρονική επέκταση του εγκεφάλου τους», αναφέρει η μελέτη. Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ερώτηση – για παράδειγμα, ποια είναι η πρωτεύουσα της Νότιας Ντακότα; – πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων «θα στραφούν στο διαδίκτυο προτού προσπαθήσουν να θυμηθούν», και σχεδόν το ένα τρίτο (28,9%), «ξεχνά ένα δεδομένο που άντλησαν από το διαδίκτυο αμέσως μόλις το χρησιμοποιήσουν».

Πηγή: Fortune.com