Μυτιληναίος: Ζητάει παρέμβαση της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις

Μυτιληναίος: Ζητάει παρέμβαση της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις

Το ΔΝΤ εμμένει μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα αναφέρει ο πρόεδρος του ομίλου.

Την παρέμβαση της Κομισιόν ώστε να πιέσει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις ζητάει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, καθώς όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένει μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε συνέντευξη του στο Euractiv.com ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναφέρει σχετικά: «Είναι πολύ πιο σημαντικό για την Επιτροπή να παρέμβει, διότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ως προς την πραγματική ενσωμάτωσή της στο κοινό ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο», καταλήγοντας ότι αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ, ώστε να υπάρξει πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, αυτό δεν φαίνεται στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.

Σημείωσε ακόμη πως η ΔΕΗ ακόμα λειτουργεί σε κατάσταση μονοπωλίου, καθώς μόλις το 6% ανήκει σε ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αν και εκτίμησε ότι θα αλλάξει, αργά αλλά σταθερά, προς όφελος των καταναλωτών.

Υπογράμμισε πως η υψηλή φορολογία πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ως παράδειγμα ανέφερε την τιμή του φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις από τον υψηλό ΕΦΚ που προσεγγίζει το 40%. Η υψηλή φορολογία δυσχεραίνει το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που ανταγωνίζεται άλλες χώρες με ποσοστό φορολογίας , 5%, 8%, 10% ή 12%.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο το ενεργειακό κόστος πλέον χτυπά την καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας. Όπως τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πιέσει προς την εφαρμογή των σχετικών ενεργειακών μεταρρυθμίσεων όπως αυτές ορίζονται και από το τρίτο μνημόνιο.

Για την πορεία της κυβέρνησης είπε πως «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ή οποιαδήποτε κυβέρνηση για όσο καιρό θέλει και θέλουμε να είμαστε μέλος της ΕΕ πρέπει να συμβαδίζει με τους κανόνες. Έτσι, μετά από μια περίοδο αναταραχής στην Ελλάδα το 2015, νομίζω η κυβέρνηση τώρα το αντιλαμβάνεται αυτό πολύ καλά και με πολλούς τρόπους προσπαθούν να φέρουν τα πράγματα εις πέρας στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστεράς. Αυτή είναι πραγματιστική πολιτική».