Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας θα εφαρμοστεί και στον Έβρο

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας θα εφαρμοστεί και στον Έβρο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων.  

Το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας που είχε αποτελέσματα θα εφαρμοστεί και για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στον Έβρο τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη διάρκεια της σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων που είχε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες δράσεις βρίσκεται κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και με χρηματοδότηση έτσι ώστε να μπορέσει να επουλώσει τις άμεσες πληγές, αλλά και να υλοποιήσει ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για το μέλλον του Έβρου, είπε πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία στην Αλεξανδρούπολη ώστε να μπορούν να τρέξουν σε χρόνο ρεκόρ όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση στο Εθνικό Πάρκο του Έβρου.

Ήδη λειτουργεί το σύστημα κρατικής αρωγής, επισήμανε και οι αποζημιώσεις θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης του δάσους θα μπορέσει να τρέξει πιο γρήγορα, γιατί υπάρχουν εστίες μέσα στο δάσος που θα στηρίξουν την πανίδα και θα ενισχύσουν την προσπάθεια να επανέλθει το δάσος στην προηγούμενη κατάσταση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθεί στο πάρκο της Δαδιάς ένα πρότυπο παγκόσμιας μελέτης για το τι γίνεται σε περιπτώσεις τέτοιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε η συνεισφορά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης στον Έβρο, με θέμα η διαχείριση του δάσους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στην προστασία των συνόρων στον Έβρο και τη μείωση των ροών παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην συνολική αναπτυξιακή στρατηγική για τον Έβρο λέγοντας ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται τάχιστα σε μία πόλη με ιδιαίτερο γεωπολιτικό παγκόσμιο αποτύπωμα.

Ο προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για το θέμα των πυρκαγιών στον Έβρο Γιώργος Αμυράς παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 50.000 στρέμματα δάσους χάθηκαν, 200.000 μπορούν να επανέλθουν και 180.000 στρέμματα δεν κάηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: