Μητσοτάκης: Ευθύνη του κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει την έξοδο στις αγορές

Μητσοτάκης: Ευθύνη του κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει την έξοδο στις αγορές

«Η ΝΔ θέλει για το σκοπιανό ενιαία λύση με αλλαγή συντάγματος, αφαίρεση αλυτρωτικών στοιχείων και το erga omnes», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εδώ και δυο χρόνια έχουμε ζητήσει εκλογές. Αυτό το αίτημα δικαιώνεται κάθε ώρα που περνά, υποστήριξε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος.

Οι εξελίξεις στα εξωτερικά και την οικονομία εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους, υποστήριξε.

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε τη θέση της μετά από την ισχυρή παρέμβαση της ΝΔ και αποδέχτηκε την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής και το erga omnes. Την κατηγόρησε γιατί έφερε στο τραπέζι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» και εκτίμησε ότι μετά την ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης αυτό μπήκε στο συρτάρι.

«Ο κος Τσίπρας παραμένει επικίνδυνος», δήλωσε ενώ για τον Ν. Κοτζιά είπε «ότι δείχνει να υπερασπίζεται επιχειρήματα της άλλης πλευράς».

Όπως είπε διέκρινε μια αγωνία να βρεθεί λύση για να εξυπηρετηθούν διεθνείς σκοπιμότητες και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να διεκδικήσει λύση. Ως τι διαπραγματεύεται ο Αλ. Τσίπρας; Ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή επικεφαλής κυβέρνησης που έχει την στήριξη όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η ΝΔ θέλει ενιαία λύση με αλλαγή συντάγματος, αφαίρεση αλυτρωτικών στοιχείων και μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Μακεδονική γλώσσα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, συμπλήρωσε.

Η Τουρκία

Ευθεία επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα ειπώθηκαν από την Αγκυρα μετά την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αλλά παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να σιωπά σε ότι αφορά τα όσα υποστηρίζει η γειτονική χώρα ότι δεσμεύτηκε να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την οικονομία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου συνιστά ένα τέταρτο μνημόνιο. Η Ελλάδα θα είναι σε καθεστώς πολύ αυξημένης εποπτείας και ενώ η ευρωζώνη μπαίνει σε νέο κύκλο αστάθειας.

Τρία χρόνια τώρα η χώρα έχασε μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Αν αυτό είχε συμβεί θα μπορούσαμε να βγούμε εύκολα στις διεθνείς αγορές, εκτίμησε και θεώρησε το βασικό πρόβλημα της χώρας την «έλλειψη εμπιστοσύνης».

Η Ελλάδα αντί να συγκλίνει με την Ευρώπη απέκλεινε και τώρα φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος ενώ το ζήτημα του χρέους δεν έχει λυθεί, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια.

Όπως είπε ο ίδιος θα δίνει τον προσωπικό αγώνα στην ΕΕ για να πετύχει η Ελλάδα την καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα. «Ηρθε η ώρα η δέσμευση των ευρωπαίων να γίνει πράξη». Τόνισε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια και ζήτησε να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου προγράμματος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι θεατής σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών στην οποία δεν έχει λόγο.