Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο παρακάθεται στη συνέχεια σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ελλάδας. Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ /PIO/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο του πρώτου επίσημου ταξιδιού του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων. Εξηγώντας δε, πως «Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά, «είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή, που το πρώτο μου, επίσημο ταξίδι, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας το κάνω στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντα τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο του ταξίδι»: αυτό τόνισε, εισαγωγικά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Όμως», συνέχισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο ένα ταξίδι συμβολικό, είναι και ένα ταξίδι ουσιαστικό: όπως αναφέρατε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

Σε άλλο σημείο δε, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «όταν η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρή και η Κύπρος, και ο ελληνισμός παντού».

Αναστασιάδης: Καθήκον και χρέος μας η προάσπιση του διεθνούς Δικαίου

Την ικανοποίησή του για την στήριξη από την Ελλάδα, αλλά και συνολικά από την Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο «μέτωπο» του κυπριακού, προάγουν το αίσθημα καχυποψίας. Όπως είπε κατά τη συζήτησή του με τον κ. Μητσοτάκη δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την τουρκική στάση και την αντιμετώπισή της.

«Διαπιστώσαμε πως αποτελεί καθήκον και χρέος μας η προάσπιση του διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων ενός μέλος της Ε.Ε. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ικανοποίηση» σημείωσε στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Κοινή θέση με τον πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της αποδεκτής, για την Κυπριακή Δημοκρατία, λύσης στο Κυπριακό: Λύση στη βάση των αρχών της Ε.Ε., των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βούληση της Λευκωσίας για λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους, που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, χωρίς υπερπρονόμια της μιας Κοινότητας εις βάρος της άλλης.

Πρόσθετε τέλος ότι οι δύο χώρες δίνουν επίσης μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.