Μητσοτάκης: Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη προτεραιότητα

Μητσοτάκης: Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι απόλυτη προτεραιότητα
epa08230539 Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis arrives for a Special European Council meeting in Brussels, Belgium, 20 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’s long-term budget for 2021-2027. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, και σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην αποψινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών-μελών σε μέσα και προσωπικό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σημειώνοντας ότι το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη, η οποία είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (πχ μάσκες), αλλά και αντιμετώπισης (πχ αναπνευστήρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και μετά την κατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη-μέλη.

Κυβερνητικές πηγές για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ που είναι ακόμη σε εξέλιξη

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. «Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», υπογράμμισε ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. ‘Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.

Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ