Μόνο οι ανακοινώσεις απέμειναν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα

Μόνο οι ανακοινώσεις απέμειναν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα
epa06001446 (FILE) - The dome of the US Capitol is seen behind the smokestacks of the Capitol Power Plant, the only coal-burning power plant in the nation's capitol, in Washington, DC, USA, 10 March 2014 (reissued 31 May 2017). US media report on 31 May 2017 that US President Trump is set to withdraw the USA from the Paris Climate Agreement, citing senior officials. EPA/JIM LO SCALZO

Ο Αμερικανός πρόεδρος προετοίμασε το έδαφος δηλώνοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Αντίδραση από τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θα κάνει μια ανακοίνωση “εντός των επόμενων ημερών” για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, χωρίς να επιβεβαιώσει, ούτε όμως και να διαψεύσει, τις πληροφορίες πολλών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη αποφασίσει να αποσυρθεί.

“Θα ανακοινώσω την απόφασή μου για τη συμφωνία του Παρισιού τις επόμενες ημέρες. ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ!” ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανέφερε μια εκπρόσωπος του Βερολίνου.

“Όπως κι εσείς, είδα τα δημοσιεύματα, αλλά δεν έχω κάποια πληροφορία πέρα από αυτά”, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Επομένως, μπορώ μόνο να επαναλάβω τη γνωστή σε όλους θέση μας ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνθήκη, ζητά τη γρήγορη εφαρμογή της και ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες σ’ αυτήν”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα, είπε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα συνιστούσε “πισωγύρισμα”.

“Αν αληθεύει (η πληροφορία), τότε είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Θα πρέπει να βρούμε εταίρους για να συνεχίσουμε, επειδή αυτό το έργο δεν πρέπει να σταματήσει”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι προτεραιότητα για τη Φινλανδία, το Αρκτικό Συμβούλιο (το διεθνές φόρουμ που έχει ως βασική αποστολή τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην Αρκτική) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρυξέλλες και Πεκίνο θα προχωρήσουν χωρίς τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα στηρίξουν την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Θα εκδώσουμε μια κοινή δήλωση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, που καταγράφουν από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιβεβαιώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία» επισήμανε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

H EE και η Κίνα θα έχουν συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ενώπιον της αβεβαιότητας που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στο θέμα του κλίματος.

Ερωτηθείς σχετικά σήμερα για αυτό το θέμα, σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι γνωρίζει τις φήμες που κυκλοφορούν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

«… Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους εταίρους μας στον κόσμο, στην Αφρική, την Κίνα, προκειμένου η Ευρώπη να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» τόνισε ο Σέφκοβιτς.

Και η «Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Σίγουρα θα τα κάνουμε» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «δεν θα έλθει το τέλος της ανθρωπότητας» εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.