Moody’s: Σχετικά απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Moody’s: Σχετικά απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Αυξημένη η πιθανότητα για Grexit, αλλά εξακολουθεί να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Νέα έκθεση δημοσιεύει ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s στην οποία αναφέρεται στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με τη Moody’s, η πρόσφατη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα και οι πρόωρες εκλογές έχουν αυξήσει το ρίσκο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, όμως η πιθανότητα για Grexit εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στο αποκορύφωμα της κρίσης, το 2012, και παραμένει σχετικά απίθανη.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αυτό το ρίσκο θα μπορούσε να έχει πιστωτικές επιπτώσεις για άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, παρότι ο κίνδυνος μετάστασης είναι σημαντικά χαμηλότερος απ’ ό,τι το 2012.

«Ενδεχόμενη έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα έδειχνε πως η νομισματική ένωση είναι διαιρέσιμη και όχι μη αναστρέψιμη», σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, Colin Ellis. «Ωστόσο, αν και η έξοδος της Ελλάδας σήμερα πιθανότατα θα πυροδοτούσε νέα ύφεση στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η πιστωτική επίπτωση ίσως να ήταν λιγότερο έντονη απ’ ό,τι το 2012 διότι ο κίνδυνος μετάστασης από ένα Grexit έχει μειωθεί σημαντικά διότι επιπλέον οι νομοθέτες τώρα διαθέτουν ισχυρότερα εργαλεία για να περιορίσουν τη ζημία από ένα τέτοιο γεγονός».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η Moody’s αναφέρει ότι, αν και το κόμμα είναι προσηλωμένο στη νομισματική ένωση, έχει επίσης πει ότι θα μπορούσε να ζητήσει απάλειψη χρέους από τους εταίρους της ευρωζώνης.

Άλλες κυβερνήσεις πιθανότατα θα αρνηθούν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει διότι θα οδηγούσε σε παρόμοια αιτήματα από άλλα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης.

Το εύρος των παραγόντων που θα περιόριζαν την πιστωτική επίπτωση που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει τους πιο αδύναμους διασυνοριακούς δεσμούς μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, τη σημαντική μείωση της κατοχής ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμόσει αρκετές χώρες -που είτε τις έχουν κάνει πιο ανθεκτικές, είτε έχουν μειώσει τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή τα δημοσιονομικά ελλείμματα- καθώς και τα ισχυρότερα δίχτυα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν μετά το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης. «Αν και, ακόμα και με αυτά τα εργαλεία, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε αυξημένες εντάσεις στην αγορά και θα έφερνε νέα ύφεση στην ευρωζώνη», προσθέτει ο Ellis.

Παρότι οι Eυρωπαίοι νομοθέτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν της ισχυρότερες εξουσίες τους για να περιορίσουν τον κίνδυνο μετάστασης από ένα Grexit βραχυπρόθεσμα, θα έρχονταν αντιμέτωποι με επιπλέον προβλήματα μεσοπρόθεσμα. Άλλες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν υψηλά χρέη και ανεργία και αντιμετωπίζουν «αντίθετους ανέμους» από τις αδύναμες προοπτικές της οικονομίας και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

Αντιστρόφως, στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η οικονομία της πιθανότατα θα υποστεί σοβαρή οικονομική βλάβη βραχυπρόθεσμα, προτού η πιθανή υποτίμηση του όποιου νέου ελληνικού νομίσματος βοηθήσει στην προσαρμογή των ανισσοροπιών.

«Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά από μια έξοδο, θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτήν των χωρών που θα παραμείνουν στην ευρωζώνη – γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να πυροδοτήσει συζητήσεις για άλλες εξόδους από την ευρωζώνη», προσθέτει ο κ. Ellis.