Morgan Stanley: Πως επηρεάζουν τα επιτόκια της ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες – Νέες τιμές-στόχοι

Morgan Stanley: Πως επηρεάζουν τα επιτόκια της ΕΚΤ τις ελληνικές τράπεζες – Νέες τιμές-στόχοι
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια «παύση» στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια «παύση» στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρεται η Morgan Stanley, αλλάζοντας παράλληλα τις τιμές-στόχους για τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας μας και αναβαθμίζοντας τη σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank σε «Overweight» από «Equal-weight».

Οι νέες τιμές-στόχοι

Οι αλλαγές των τιμών-στόχων των μετοχών για τις 4 μεγάλες συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας, ως εξής:

  • Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος ορίζεται στα 1,99 ευρώ, από 2,11 ευρώ προηγουμένως.
  • Για την Eurobank στα 1,95 ευρώ από 2,10 ευρώ προηγουμένως.
  • Για την Εθνική Τράπεζα στα 7,50 ευρώ από 8,33 προηγουμένως.
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,16 ευρώ από 4,40 ευρώ προηγουμένως.

Η πορεία των τραπεζών και η ΕΚΤ

Η Morgan Stanley αναφέρει πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρεί κατά 17% από τα υψηλά επίπεδα του Αυγούστου, εν μέσω ενός μείγματος της αποκόμισης κερδών (profit taking) εν όψει των πιθανών πωλήσεων κρατικών μετοχών από το ΤΧΣ, της κορύφωσης του κύκλου των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) καθώς πλησιάζει το «απόγειο» στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία διεθνώς.

Οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως η ανάλυση τους δείχνει πως «οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών προεξοφλούν πλέον,

  1. 2,4% χαμηλότερη πιστωτική επέκταση κατά μέσο όρο έναντι του βασικού σεναρίου του οίκου,
  2. μια πιο απότομη συμπίεση του περιθωρίου έως το 2025, που συνεπάγεται αθροιστική συμπίεση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) κατά 58 μονάδες βάσης κατά την περίοδο 2023 – 2025 και
  3. επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού».

Στη συνέχεια, η Morgan Stanley υποστηρίζει πως τα παραπάνω υποδηλώνουν μια τεκμαρτή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RοE) 7-9% για τις ελληνικές τράπεζες στο σύνολο του 2025, έναντι εκτιμήσεων 12-13% των διοικήσεων και 10-12% των εκτιμήσεων της MS. Με τα μέσα ανοδικά περιθώρια να προσεγγίσουν το 40% έναντι των τιμών στόχων που θέτει ο οίκος, οι αναλυτές θεωρούν την παραπάνω εικόνα κάπως υπερβολική.

Η αντιστάθμιση καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες

Η έκθεση σημειώνει πως «με τα επιτόκια της ΕΚΤ σε υψηλά επίπεδα, ενώ εξακολουθούμε να βλέπουμε τη δυνατότητα για θετική έκπληξη του NII, δεδομένου του χαμηλού beta καταθέσεων». Συμπληρώνεται πως «η εστίαση της αγοράς έχει επίσης μετατοπιστεί στο ποιες τράπεζες είναι σε καλή θέση για να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Η ανάλυσή μας για τα χαρτοφυλάκια τίτλων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι οι αντισταθμίσεις αυτές αποτελούν το 16-30% της συνολικής καταθετικής βάσης, με μέσο όρο διάρκεια περίπου 4,5 ετών και τρέχουσα απόδοση περίπου 3,0%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα θα είναι σε θέση να καλύψουν έως και 38% της απώλειας του περιθωρίου καταθέσεων από αυτές τις επενδύσεις σε τη διετία 2024-2025, κατά μέσο όρο. Η Alpha ξεχωρίζει ως η τράπεζα με την υψηλότερη κάλυψη (περίπου 51%), ακολουθούμενη από τη Eurobank και την ΕΤΕ με παρόμοια επίπεδα 35-36% και τέλος την Πειραιώς με περίπου 28%».

Για τα δάνεια των τραπεζών, η Morgan Stanley αναφέρει «τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου έως τον Αύγουστο δείχνουν ότι η αύξηση των δανείων ήταν αδύναμη στο -2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 202323, επηρεασμένη από την εποχικότητα, όπως υποστηρίζουν τράπεζες. Ωστόσο, δεδομένης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, εμείς μειώνουμε τις παραδοχές μας για την αύξηση των δανείων των 4 τραπεζών στο 5,4% για την περίοδο 2023-2025 σε κατά μέσο όρο, έναντι των στόχων των διοικήσεων των τραπεζών περίπου κατά 7%».

Ακόμα, η MS αυξάνει τις προβλέψεις για τον δείκτη κόστους κινδύνου (CoR) των ελληνικών τραπεζών τη διετία 2024-2025 «για να αντικατοπτρίσουμε τον κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού από τα αυξημένα επιτόκια, αλλά σημειώνουμε ότι οι τράπεζες δεν έχουν παρατηρήσει σημάδια επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους»

«Αυτό αντισταθμίζεται από την καλύτερη από αναμενόμενα beta καταθέσεων. Συνολικά, οι εκτιμήσεις μας είναι αυξημένες κατά μόλις 2% το 2024 και μειωμένες κατά 3% το 2025.

Αυξάνουμε επίσης την παραδοχή μας για τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων (CoE) για τις ελληνικές τράπεζες σε 13,8% στις κατά μέσο όρο έναντι 12,3% για τις τράπεζες της ΕΕ» συμπληρώνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: