Μorgan Stanley: Σε recovery mode οι ελληνικές τράπεζες

Μorgan Stanley: Σε recovery mode οι ελληνικές τράπεζες
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε τροχιά ανάκαμψης φέρεται να είναι οι ελληνικές τράπεζες, παρότι ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

Όπως επισημαίνει, η άμεση έκθεση της ελληνικής οικονομίας σε Ρωσία και Ουκρανία είναι περιορισμένη, καθώς μάλιστα μόλις 1% των τουριστών προέρχονται από αυτές τις χώρες. Ωστόσο, το ~20% του πετρελαίου και το ~40% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με τον οίκο, προπολεμικά η αύξηση του ΑΕΠ αναμενόταν να είναι 5-5,5%, με τις προσδοκίες πλέον να πλησιάζουν το 3%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν στο 7% πριν από τον πόλεμο, με τον πληθωρισμό να είναι τώρα κοντά σε διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με σχόλια στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οικονομικών της Morgan Stanley τον Μάρτιο. 

Αναμφίβολα, λοιπόν, τα γεωπολιτικά γεγονότα αναμένεται να επηρεάσουν την ελληνική οικονομία λόγω της αβεβαιότητας που καθυστερεί τις εταιρικές επενδύσεις και εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος που επηρεάζεται αρνητικά από τον υψηλό πληθωρισμό – αν και αυτό αντισταθμίζεται από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ανθεκτική η ζήτηση για δάνεια

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, μέχρι στιγμής η ζήτηση για δάνεια είναι ανθεκτική, ενώ η όποια αδυναμία μπορεί να αντισταθμιστεί. Για παράδειγμα, η Alpha Bank έχει ανακοινώσει ότι επιχειρηματικά δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί φέτος και άλλο 1 δισ. ευρώ έχει υπογραφεί, με το guidance να αναφέρει καθαρή πιστωτική επέκταση το 2022 πάνω από 2 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η αδυναμία σε ό,τι αφορά τη ζήτηση επενδυτικών δανείων είναι πιθανό να αντισταθμιστεί από την υψηλότερη ζήτηση για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και τη στροφή από τα εταιρικά ομόλογα στα τραπεζικά δάνεια. Επιπλέον, από το β’ εξάμηνο του 22 και μετά, τα έργα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν την ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επενδυτικός οίκος αναμένει αύξηση παροχής δανείων για τις ελληνικές τράπεζες σε ~4% μέχρι το 2024, έναντι ~6% προηγουμένως.

Ποιότητα ενεργητικού

Η ποιότητα του ενεργητικού ήταν ιστορικά το μέλημα για τις ελληνικές τράπεζες: οι κίνδυνοι συνδέονται με την ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ και τον υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, η Morgan Stanley εκτιμά ότι αυτός ο οικονομικός κύκλος πιθανό να έχει χαμηλότερα ζητήματα ποιότητας ενεργητικού σε σχέση με το παρελθόν λόγω: 

1) Απομόχλευσης στην πανδημία: Μεταξύ 2005-08, η αύξηση των δανείων στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ήταν 15-22% για νοικοκυριά και εταιρικά δάνεια. Αυτό είχε οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων επιβάρυνσης του χρέους των νοικοκυριών στο ~120% από ~60% το 2005. Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε απομόχλευση, με αρνητική αύξηση των δανείων της τάξης του 6-7% για τα δάνεια των νοικοκυριών και τα εταιρικά δάνεια. Με άλλα λόγια, τα επίπεδα χρέους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών είναι χαμηλότερα.

2) Πιο συντηρητικές πολιτικές δανεισμού και διαχείρισης χρέους: Τα κριτήρια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει πιο αυστηρά μετά την τελευταία δεκαετία κρίσεων, με καλύτερες συστήματα πιστωτικής ποιότητας.

Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά αύξηση σε ό,τι αφορά το cost of risk κατά 50 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο, σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.