Μόσιαλος: Το εμβόλιο της J&J αποτελεσματικό στο στέλεχος Δέλτα

Μόσιαλος: Το εμβόλιο της J&J αποτελεσματικό στο στέλεχος Δέλτα
epa09097508 Medical staff member prepares shots of the Janssen (Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson) vaccine against Covid-19 during a vaccination operation organized by St. John's Well Child and Family Center in Los Angeles, California, USA, 25 March 2021. St. John's Well Child and Family Center, the Los Angeles County Federation of Labor and immigrant rights groups organized a press conference prior to the vaccination operation to call for immigrants, including undocumented people, to be prioritized in the COVID-19 vaccine rollout. About 400 immigrant community members will be receiving their COVID-19 vaccines throughout the day at the site. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθησυχαστικά ευρήματα έρευνας.

Το εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson καλύπτει όλες τις σημαντικές παραλλαγές του κορωνοϊού συμπεριλαμβανομένου του στελέχους Δέλτα, διαβεβαιώνει ο Ηλίας Μόσιαλος επικαλούμενος μικρή διεθνή μελέτη.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου εκτιμά μάλιστα ότι θα αποδειχθεί αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων και το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Η πλήρης ανάρτηση του Δρ Μόσιαλου στο Facebook:

«Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προσφέρει ισχυρή ανοσοπροστασια απέναντι στις μεταλλάξεις δέλτα, έψιλον και κάπα

Αναφέρθηκα πρόσφατα στα δεδομένα που έχουμε για την ισχυρή κυτταρική ανοσοπροστασία που μας παρέχουν τα mRNA εμβόλια. Πολλοί αναρωτιούνται για το αν έχουμε αντίστοιχα στοιχεία για την προστασία που μας παρέχουν τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως δηλαδή της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Τι νεότερα έχουμε για την προστασία από αυτού του τύπου τα εμβόλια;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, αναλύονται τα αποτελέσματα της ανοσοαπόκρισης 20 συμμετεχόντων που έλαβαν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Αξιολογήθηκε η ανοσοαπόκριση σε 10 συμμετέχοντες που είχαν λάβει μόνο μία δόση (8 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους), και σε 10 συμμετέχοντες που είχαν λάβει 2 δόσεις (6 μήνες μετά την δεύτερη δόση).

Η μελέτη αναφέρει πως διαπιστώθηκαν πολύ ικανοποιητικές αποκρίσεις έναντι όλων των στελεχών του κορωνοϊού που ανέλυσαν: δηλαδή έναντι του αρχικού στελέχους που είχε ανιχνευθεί στην Κίνα, έναντι της πρώτης παραλλαγής (D614G) που κυριάρχησε στην Ευρώπη την άνοιξη του 2020, αλλά και των παραλλαγών Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα, Έψιλον και Κάππα.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκάλεσε ισχυρές (χημική και κυτταρική ανοσοαπόκριση) για τουλάχιστον 8 μήνες μετά την ανοσοποίηση μέσω της πρώτης δόσης του εμβολίου. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μια επέκταση του εύρους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των παραλλαγών του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένης και της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

Η προστασία λοιπόν και του εμβολίου της Johnson & Johnson 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό με μία δόση, παραμένει υψηλή. Θεωρώ πως πολύ σύντομα θα έχουμε αντίστοιχα ενθαρρυντικές δημοσιεύσεις και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται σε παρόμοιο μηχανισμό ανοσοποίησης.

Αυτού του είδους τα αποτελέσματα υποστηρίζουν περαιτέρω τη χρήση των εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αναμένουμε, λογικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και από τους ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωση των ενθαρρυντικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων από κλινικά δεδομένα.

Ευτυχώς, όπως βλέπουμε, τα υπάρχοντα εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και μας προστατεύουν ακόμα έναντι των παραλλαγών. Δυστυχώς, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα ισχύει αυτό. Ξέρουμε όμως πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε άλλες χώρες δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια και θα ήθελε να ήταν στη θέση μα».