Μοσκοβισί: Αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση στον Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί

Μοσκοβισί: Αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση στον Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, μιλάει κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τυπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο (δεν εικονίζεται),στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Αθήνα Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης δεν αποτελεί επιταγή από πλευράς Ε.Ε. 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αποτελεί μέρος της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Μία αύξηση που έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου:

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις μέσω διάφορων μέτρων που ευνοούν την εξοικονόμηση πόρων. Τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να τηρούν τους ελάχιστους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που καθορίζονται στην οδηγία 92/84/ΕΟΚ του Συμβουλίου (οδηγία περί συντελεστών). Η οδηγία 92/84 ορίζει για τον οίνο μηδενικό ελάχιστο συντελεστή. Επιπλέον, η οδηγία 92/83 προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης τον οίνο που παράγεται από ιδιώτη και καταναλώνεται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση.»