Να κοπεί η έκτακτη ρευστότητα στην Ελλάδα ακόμη και με συμφωνία ζητά ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης

Να κοπεί η έκτακτη ρευστότητα στην Ελλάδα ακόμη και με συμφωνία ζητά ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης
German Bundesbank President Jens Weidmann addresses a news conference at the G7 finance ministers and central bankers meeting in Dresden, Germany, May 29, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTR4Y0AI

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, θεωρεί απαράδεκτη την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

«Πρέπει να είναι σαφές προς όλους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ότι το ευρωσύστημα δεν επιτρέπεται να διαθέσει καμία χρηματοδότηση-γέφυρα για την Ελλάδα, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα αποδεσμευθούν αργότερα χρήματα προς τη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν αναφερόμενος στους κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης άσκησε κριτική και για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν, με τα δάνεια βοήθειας, βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα. Αυτό, προειδοποίησε, προκαλεί κίνδυνο «κρατικής χρηματοδότησης», η οποία απαγορεύεται.

Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε ακόμη ότι τα έκτακτα δάνεια της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, και αυτό δίνει τροφή στην αμφισβήτηση για τη σταθερότητά τους, παρέπεμψε δε στις αρχές της Νομισματικής Ένωσης, τονίζοντας ότι ο σεβασμός τους «δεν αποτελεί δογματικό γερμανικό στρουθοκαμηλισμό», αλλά προϋπόθεση για την ευημερία στην Ευρωζώνη.