«Η ναυτιλία δύναμη ισχύος για την Ελλάδα»

«Η ναυτιλία δύναμη ισχύος για την Ελλάδα»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη στήριξης της ελληνικής ναυτιλίας στο συνέδριο του Economist - Μώραλης:  «Να γίνει ο Πειραιάς "έξυπνη" πόλη».

«Η ελληνική ναυτιλία είναι δύναμη ισχύος για την Ελλάδα και είναι χρέος μας να χτίσουμε περαιτέρω πάνω στο μεγάλο κεφάλαιο», δήλωσε σήμερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος της Capital Product Partners, μιλώντας το μεσημέρι στο συνέδριο του Economist,  προσθέτοντας πως «η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα μοναδικό οικονομικό φαινόμενο και είναι ένας κλάδος που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ηγετική θέση που κατέχει ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος στην παγκόσμια αγορά, λέγοντας πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν πάνω από 3.900 ποντοπόρα πλοία. «Αν τα δούμε σε όρους χωρητικότητας, ο στόλος ηγείται της παγκόσμιας ναυτικής αγοράς με 291 εκατ. τόνους, έχοντας ουσιαστικά διπλασιαστεί σε χωρητικότητα τα τελευταία 15 χρόνια», είπε ο εφοπλιστής.

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι το 52% των εισηγμένων ναυτιλιακών στα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο NYSE και NASDAQ έχει Έλληνες ιδιοκτήτες, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 20 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης  και Λονδίνου.

Επίσης, τόνισε ότι είναι μεγάλη η συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και στη συνοχή της κοινωνίας μας, εξηγώντας πως τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η ναυτιλία προσεγγίζει το 7% του ΑΕΠ της Ελλάδος και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα πάνω από 350.000 εργαζομένους, ενώ το ναυτιλιακό συνάλλαγμα καλύπτει το 50% του πλεονάσματος. Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμη πως τα στοιχεία από το Boston Consulting Group και τον ΙΟΒΕ επισημαίνουν ότι η δυνητική συνεισφορά της ναυτιλίας στην επιπλέον προστιθέμενη αξία της χώρας μπορεί να είναι 12,7 δισ. ευρώ.

«Κάθε έτος και να προσθέσει μισό εκατομμύριο. Νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη σημασία του τουρισμού για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

 

Μώραλης: «Να γίνει ο Πειραιάς “έξυπνη” πόλη»
Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο νέος δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης μίλησε για το όραμά του για τον Δήμο, λέγοντας πως είναι ανάγκη να αλλάξει κατεύθυνση και να περάσει στην εποχή της «νέας αστικοποίησης» που εξαπλώνεται παγκοσμίως και που θέτει την πόλη στο επίκεντρο των εξελίξεων σε όλους τους τομείς της ζωής. Ο κ. Μώραλης ανέλυσε τις έξι προτεραιότητες που έχει θέσει για την επίτευξη του στόχου αυτού:

«Πρώτη η οικονομική ανάπτυξη: Με έμφαση στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας με clusters επιχειρήσεων, start-up incubators,  και άλλες πρωτοποριακές δράσεις που στηρίζουν τους τομείς που η πόλη έχει συγκριτικό αναπτυξιακό και οικονομικό πλεονέκτημα.

Δεύτερη η ενίσχυση της κινητικότητας στην πόλη: Αυτό σημαίνει έξυπνα μέσα μαζικής μεταφοράς, συστήματα κοινοχρήστων ποδηλάτων και δίκτυο ποδηλατοδρόμων,  τεχνολογίες έξυπνων εισιτηρίων  και κυρίως διαλειτουργικότητα και επικοινωνία των παραπάνω μέσων για να συμπληρώνει το ένα το άλλο.

Τρίτη η προστασία του περιβάλλοντος:  Υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης των φυσικών πόρων με νέες τεχνολογίες και αύξηση του πρασίνου στις πόλεις, με δράσεις όπως είναι τα  πράσινα δώματα, οι εναλλακτικοί διαχείριση των τυφλών τοίχων κ.α

Τέταρτη η  συμμετοχική και αποτελεσματική διακυβέρνηση:  Ενσωμάτωση των πολιτών στις διαδικασίες  και στην λήψη των αποφάσεων ,  υιοθέτηση πολιτικών ανοιχτών δεδομένων (open data) προς όλους , λύσεις  ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την σχέση του πολίτη με τις υπηρεσίες.

Πέμπτη η αναβάθμιση της  ποιότητας ζωής: Αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου με συμμετοχικές διαδικασίες, καλύτερη εξυπηρέτηση με νέες τεχνολογίες, κοινωνικές υπηρεσίες με διαφάνεια

Έκτη οι δράσεις στήριξης στην  κοινωνία: Υποστήριξη  της κοινωνικής συνοχής με αναβαθμισμένες υπηρεσίες που στηρίζονται σε νέες τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονική εκπαίδευση για  ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της  κοινωνικής επιχειρηματικότητας και του «τρίτου τομέα» της οικονομίας».

Τέλος, ο κ. Μώραλης παραλλήλησε τις «έξυπνες πόλεις» με μια διαδραστική πλατφόρμα ενημέρωσης: «Χρησιμοποιώντας  την κινητή τηλεφωνία  οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν ένα ατύχημα στην πόλη, ένα σπασμένο πεζοδρόμιο, έναν αγωγό νερού που τρέχει ή ένα αυτοκίνητο που ενοχλεί κατά τη στάθμευσή του. Οι πληροφορίες μεταφέρονται στη δημοτική αρχή, που μπορούν με αυτόν τον τρόπο να  αντιμετωπίσει το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν. Τo συμπέρασμα είναι ότι πολλά μπορούν να γίνουν. Οι δυνατότητες και τα μέσα υπάρχουν. Σε διεθνές επίπεδο μέσα από τις πλατφόρμες των smart cities  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών η τεχνογνωσία και η τεχνολογία υπάρχει. Οι διαρθρωτικοί πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 -2020 προβλέπουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις για δράσεις που συνδέουν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη με δράσεις προώθησης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών. Περίπου το 5% των διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε. για τη νέα περίοδο θα διατεθούν για δράσεις αυτού του χαρακτήρα. Εξειδικευμένα προγράμματα όπως είναι το Horizon 2020, COSME, ELENA παρέχουν ευκαιρίες και σημαντικές δυνατότητες. Αυτό που χρειάζεται για εμάς, στην Ελλάδα και στον Πειραιά, είναι η βούληση και η απόφαση να δουλέψουμε συστηματικά και οργανωμένα για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες, τεχνογνωσία και δυνατότητες που βρίσκονται μπροστά μας».

Διαβάστε ακόμη:

Μαρινάκης: «Έτσι θα ταράξουμε τα νερά στον Πειραιά…»

Από το λιμάνι του Πειραιά τα κινεζικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη

Έξι μνηστήρες για τον ΟΛΠ

«Σταματήστε τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ»

Μώραλης: «Να αποτελέσει ο Πειραιάς πυλώνα αναπτυξιακής πολιτικής»