Μαρινάκης: «Έτσι θα ταράξουμε τα νερά στον Πειραιά…»

Μαρινάκης: «Έτσι θα ταράξουμε τα νερά στον Πειραιά…»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μιλάει αποκλειστικά στο Fortune για την επόμενη ημέρα στο μεγάλο λιμάνι, την πολιτική, την οικονομία, και φυσικά, για την ελληνική ναυτιλία.

Η 25η Μαΐου του 2014 σίγουρα ήταν μια Ημέρα διαφορετική για τον Πειραιά. Τα αποτελέσµατα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέδειξαν ως νικητή τον συνδυασµό του Γιάννη Μώραλη µε ποσοστό 55,03% έναντι 44,97% του πρώην δηµάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, µε τον Πειραιά να συγκεντρώνει για πρώτη φορά τόσο πολύ τα φώτα της δηµοσιότητας. Ο λόγος; Ο συνδυασµός «Πειραιάς Νικητής» περιλαµβάνει πολλά γνωστά ονόµατα του επιχειρηµατικού και του ναυτιλιακού κόσµου της Ελλάδας, µε ένα όνοµα όµως να ξεχωρίζει στη λίστα του ψηφοδελτίου. Αυτό του εφοπλιστή και προέδρου της ΠΑΕ Ολυµπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, που κατάφερε, καταρρίπτοντας κάθε σχετικό ρεκόρ, να συγκεντρώσει περισσότερους από 14.000 σταυρούς, γεγονός που του εξασφάλισε πανηγυρικά την πρώτη θέση.

«Σήµερα ο πειραϊκός λαός νίκησε. Αυτή τη µεγάλη νίκη σήµερα το βράδυ θέλω να την αφιερώσω στον πατέρα µου Μιλτιάδη Μαρινάκη. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για έναν καλύτερο Πειραιά, για να είναι, όπως σας έχουµε πει επανειληµµένες φορές, χαρούµενα τα παιδιά του. Εµείς αγκαλιάζουµε όλους τους Πειραιώτες, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Είµαστε όλοι µαζί» δήλωσε αµέσως µετά έξω από το εκλογικό κέντρο του συνδυασµού. Η αναφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη στον πατέρα του, επίσης γνωστό εφοπλιστή, δεν ήταν η πρώτη. Το ίδιο είχε κάνει και όταν η οµάδα του κατέκτησε το πρώτο πρωτάθληµα το 2010 – 2011, την πρώτη χρονιά που ανέλαβε πρόεδρος του ιστορικού σωµατείου.

«Ήταν ο άνθρωπος που µου έµαθε να αγαπώ µε πάθος τον Πειραιά και τον Ολυµπιακό. Αυτό που θέλω να κάνω, από τη στιγµή που τα έχω καταφέρει τόσο στη δουλειά µου, όσο και στην οµάδα µας, τον Ολυµπιακό, είναι να προσφέρω στην πόλη όπου γεννήθηκα, µεγάλωσα και δηµιούργησα. Έχω ηθική υποχρέωση να αφήσω πίσω µου έργο στον Πειραιά» αναφέρει στο Fortune o Βαγγέλης Μαρινάκης.

 

Το case study του Πειραιά
Ο Πειραιάς άλλωστε δεν είναι σηµαντικός µόνο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς είναι η πόλη-συνώνυµο της ναυτιλίας. Το µεγάλο λιµάνι αναδείχθηκε ως το ταχύτερα αναπτυσσόµενο του πλανήτη το 2013 όσον αφορά τη διακίνηση εµπορευµατοκιβωτίων, πραγµατοποιώντας αλµατώδη ανάπτυξη µέσα σε τρία µόλις χρόνια και υπερδιπλασιάζοντας τα µεγέθη του.

Τι βάζει όµως η νέα δηµοτική Αρχή σε πρώτο πλάνο µε την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Σεπτέµβριο; «Θέλουµε να ξεκινήσουµε από τις γειτονιές του Πειραιά, όπου είναι απαραίτητο να διαµορφωθούν παιδικές χαρές και χώροι πρασίνου. Επίσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, για να µπορούν τα παιδιά να αθληθούν και να µάθουν την ευγενή άµιλλα από µικρή ηλικία. Έχουµε δεσµευτεί για φεστιβάλ τέχνης σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία, ώστε το 2021 ο Πειραιάς να κερδίσει το στοίχηµα και να καταστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εξάλλου, εκείνη την χρονιά συµπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη ναυµαχία της Σαλαµίνας, µια στιγµή-ορόσηµο όχι µόνο για την ελληνική, αλλά και για την ευρωπαϊκή ιστορία. Θα ξεκινήσουµε πρώτα από τον κόσµο, καθώς το έχει πραγµατικά ανάγκη. Παράλληλα, δεσµευτήκαµε για τη δηµιουργία θέσεων εργασίας µέσω της αξιοποίησης του λιµανιού µας – και όχι µόνο. Αυτή είναι η µεγάλη µας στόχευση για να δούµε τον Πειραιά µας όπως τον οραµατίζονται οι άνθρωποί του και κυρίως η νέα γενιά. Θέλουµε τους Πειραιώτες περήφανους και χαρούµενους, να βλέπουν τα παιδιά τους να εργάζονται και να δηµιουργούν. Αυτό είναι – εκτός των άλλων – και µια προσωπική µου ελπίδα και επιδίωξη. Από την πρώτη µέρα της ανάληψης των καθηκόντων µας, θα εργαστούµε σκληρά και µε µεράκι προς την κατεύθυνση αυτή» τονίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αναφέρεται στο παράδειγµα του πρώην δηµάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούµπεργκ και συµπληρώνει: «Έχουµε πρόγραµµα τεκµηριωµένο και ολοκληρωµένο, αλλά και ισχυρή βούληση για να προχωρήσουµε στα έργα πνοής που χρειάζεται η πόλη µας. Δείτε τη Νέα Υόρκη και τον πρώην δήµαρχο Μάικλ Μπλούµπεργκ, ο οποίος δεν περίµενε µόνο από το κράτος να κάνει πράγµατα, έκανε ο ίδιος τα περισσότερα. Έτσι θα λειτουργήσουµε και στον Πειραιά, είτε εγώ προσωπικά, είτε η εταιρεία µου, είτε ο Ολυµπιακός. Νοµίζω ότι το δικό µας παράδειγµα µπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι άνθρωποι από τον εφοπλιστικό και όχι µόνο χώρο, που αγαπούν τον Πειραιά, εφόσον δουν ότι παράγεται έργο, και να βοηθήσουν πραγµατικά τον Πειραιά και την Ελλάδα».

Μετά από µια εκλογική αναµέτρηση µε εντάσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν, ο λαός του Πειραιά επέλεξε τον συνδυασµό του Γιάννη Μώραλη. Για πρώτη φορά µια ανεξάρτητη παράταξη, που δεν υποστηρίχθηκε από κανένα κόµµα, κατάφερε να πάρει έναν µεγάλο δήµο. Επιπλέον, το κατάφερε µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα, καθώς σε λιγότερο από 40 µέρες έπεισε για τις προθέσεις της.

Δεν είναι όµως µόνο η τεχνοκρατική προσέγγιση και η έλλειψη κοµµατικής ταυτότητας, αλλά η διαφορετική προσέγγιση του κόσµου, σύµφωνα µε τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Δεν ακολουθήσαµε λασπολογίες και γνωστές µεθόδους παλαιοκοµµατικού χαρακτήρα. Είπαµε “αυτό είναι το πρόγραµµα µας, έτσι θέλουµε να δούµε τον Πειραιά τα επόµενα χρόνια”. Πήγαµε στις γειτονιές, περπατήσαµε την πόλη, ακούσαµε τα προβλήµατα των πολιτών, σφίξαµε τα χέρια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Σε αυτούς δεν µπορείς να δίνεις µόνο υποσχέσεις, καθώς περιµένουν συγκεκριµένες προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώσουν την περιοχή τους και την καθηµερινότητά τους. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν συνδιαλεχθήκαµε για να κάνουµε προσωπικά ρουσφέτια. Αυτό που εξηγήσαµε είναι ότι ο καθένας πρέπει να παραµερίσει το προσωπικό συµφέρον για το συλλογικό. Ξέρω ότι θα αντιµετωπίσουµε δυσκολίες, αλλά είµαστε έτοιµοι. Ο Γιάννης Μώραλης είναι ένας άνθρωπος που έχει µάθει στα δύσκολα, έχει µάθει να δουλεύει, έχει πρόγραµµα και χρόνο στη διάθεσή του για να τον αφιερώσει στον δήµο του Πειραιά».

Όσον αφορά στις καταγγελίες από την αντίπαλη πλευρά για µεθοδεύσεις κατά την προεκλογική περίοδο, ο γνωστός εφοπλιστής δηλώνει ότι τις αντιµετωπίζει µε χιούµορ και υποστηρίζει: «Σε κάθε µάχη, όπως και στο ποδόσφαιρο, στο τέλος κερδίζουν πάντα οι καλύτεροι, όπως και έγινε».

 

Το λιμάνι και οι μνηστήρες
Αναµφίβολα ένα από τα ζητήµατα που θα κληθεί να αντιµετωπίσει ο νέος συνδυασµός είναι αυτό της πώλησης του 67% του Οργανισµού Λιµένος Πειραιώς. Ήδη το Ταµείο Αξιοποίησης της Δηµόσιας Περιουσίας άναψε «πράσινο φως» για πέντε µεγάλα επενδυτικά σχήµατα που εισέρχονται στη β’ φάση του διαγωνισµού.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξεκάθαρη θέση για το «µήλον της Έριδος» των ιδιωτικοποιήσεων. «Θεωρώ ότι η πώληση του λιµανιού είναι απαράδεκτη. Το έχω πει επανειληµµένως και είναι δέσµευση του συνδυασµού µας ότι το λιµάνι δεν πωλείται. Αν κοιτάξετε στις χώρες της Ευρώπης, το 97% των µεγάλων λιµανιών ανήκουν στον δήµο και τα επιµελητήρια. Το λιµάνι δεν µπορεί να πουληθεί σε έναν ιδιώτη».

Χρόνια στη ναυτιλία και έχοντας γνώση του καθεστώτος λειτουργίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προκρίνει το µοντέλο των παραχωρήσεων λιµενικών δραστηριοτήτων του λιµανιού «σε πολλούς διαχειριστές και πολλούς χρήστες», αντί της πώλησης της πλειοψηφίας των µετοχών σε έναν ιδιοκτήτη.

«Πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισµός, να µπορούν οι κλάδοι που σχετίζονται µε τη λειτουργία του λιµανιού να τύχουν µιας σωστής µεταχείρισης και όχι να πέσουν θύµατα ενός µονοπωλιακού καθεστώτος. Μας αρέσει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά όχι εις βάρος του κόσµου. Έχω µάθει από πολύ µικρός να ανταγωνίζοµαι µε ίσους όρους άλλους πλοιοκτήτες, οι οποίοι µιλάνε όµως µε πολλούς ναυλωτές, και όχι µόνο µε έναν. Το πρώτο βήµα έγινε µε την Cosco, που πήρε ένα κοµµάτι του λιµανιού. Το επόµενο µπορεί να γίνει µε άλλες εταιρείες που θα αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα τµήµατά του. Ο έλεγχος όµως να παραµείνει στο Δηµόσιο. Σε κάθε περίπτωση λέµε “όχι” στο µονοπώλιο».

Το στοίχηµα της βιώσιµης ανάπτυξης της πόλης είναι από το λιµάνι να κερδίσει όλη η πόλη, µε την ενεργό συµµετοχή της δηµοτικής Αρχής.

«Θα εξετάσουµε τις επενδυτικές προτάσεις και θα πρέπει τα ανταποδοτικά οφέλη να µεταφράζονται σε έργα για τον δήµο του Πειραιά. Δεν µπορεί κάποιοι να εκµεταλλεύονται το µεγαλύτερο λιµάνι της χώρας και ο Πειραιώτης να µην καρπώνεται αντίστοιχα όφελος. Εµείς θα το αλλάξουµε αυτό. Δεν έχει νόηµα ένα λιµάνι να αναπτύσσεται και να δουλεύει νύχτα – µέρα ακατάπαυστα, αλλά η πόλη να µαραζώνει. Για µένα αυτό είναι καταστροφή».

Το στοίχημα του τουρισμού
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχεται ότι τα περιθώρια αξιοποίησης του λιµανιού είναι πολύ µεγαλύτερα και φιλοδοξεί να αναδείξει τον Πειραιά ως αφετηρία κρουαζιέρας (home port). Σε µια χρονιά που, σύµφωνα µε τις µελέτες του ΣΕΤΕ, ο αριθµός των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα µας θα αγγίξει τα 20 εκατ., καταρρίπτοντας κάθε προηγούµενο ρεκόρ, η ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

«Ο Πειραιάς είναι µια ευλογηµένη πόλη: Έχει το λιµάνι, φυσικές οµορφιές και ένα από τα ωραιότερα αρχαιολογικά µουσεία. Έρχονται εκατοµµύρια τουρίστες και το µόνο που κάνουν είναι να πηγαίνουν κατευθείαν από τα πλοία στα πούλµαν για την Ακρόπολη, χωρίς να περπατήσουν ούτε ένα λεπτό στον Πειραιά» αναφέρει και προσθέτει: «Θα πρέπει οι τουρίστες, πριν καν φτάσουν στο λιµάνι, να ενηµερώνονται µε ντοκιµαντέρ, βιβλία και τουριστικά φυλλάδια µέσα στο πλοίο για την πόλη και, όταν φτάνουν στον Πειραιά, να τυγχάνουν θερµής υποδοχής και να αντικρίζουν µια, αν µη τι άλλο, θετική πρώτη εικόνα της πόλης, ένα ευχάριστο και ευρωπαϊκού τύπου αστικό περιβάλλον. Αν οι άνθρωποι αυτοί περπατήσουν έστω και µια ώρα στον Πειραιά, θα αλλάξουν την τοπική οικονοµία. Μάλιστα ετοιµάζουµε ένα βιβλίο, ένα ντοκιµαντέρ και ένα φιλµ που θα αναδείξουν τη σηµασία της πόλης µας σε όλον τον κόσµο». Σύµφωνα µε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, απαιτείται κυρίως µεράκι και αγάπη για τον Πειραιά, σε συνδυασµό µε τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την αναβάθµιση των υποδοµών της πόλης. Φυσικά το πιο µακροπρόθεσµο σχέδιο είναι να καταστεί ο Πειραιάς διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να επιστρέψουν πίσω στο λιµάνι οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά και εκδηλώσεις, όπως τα Ποσειδώνια.

«Θέλουµε να αναπλάσουµε την Ακτή Μιαούλη ώστε να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη, καθώς και τον χώρο υποδοχής των κρουαζερόπλοιων. Σε συνεργασία µε τον ΟΛΠ, θα προσπαθήσουµε µέσα στο λιµάνι ή σε κάποιον άλλο χώρο στον Πειραιά να φτιάξουµε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, ώστε να γίνονται εκθέσεις και συνέδρια. Βέβαια, πρέπει όλοι οι φορείς να ενισχύσουν το πρόγραµµά µας. Μόνο όταν φτιάξεις τα βασικά, θα µπορέσεις ως δήµος να απευθυνθείς στους εφοπλιστές και να τους προσφέρεις αυτά που θέλουν ώστε να γίνει πραγµατικότητα το σχέδιο να καταστήσουµε τον Πειραιά ένα µεγάλο ναυτιλιακό κέντρο».

 

Η παγκόσμια δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης συγκαταλέγεται, σύµφωνα µε το οικονοµικό ναυτιλιακό περιοδικό Le Marin, ανάµεσα στους δέκα µεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Capital Maritime & Trading Corp (CMTC) καταφέρνει να ανοίγει νέους δρόµους στη ναυτιλία. Η θυγατρική της CMTC, η Capital Ship Management (CSM), διαχειρίζεται έναν διαφοροποιηµένο στόλο από 63 πλοία (12 δεξαµενόπλοια αργού πετρελαίου, 28 δεξαµενόπλοια µεταφοράς πετρελαιοειδών, 17 πλοία µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων και 6 πλοία ξηρού χύδην φορτίου).

H εταιρεία αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Capital Maritime και είναι η πρώτη ναυτιλιακή που πιστοποιήθηκε από τον όµιλο Lloyd’s Register Group για την εφαρµογή των βασικών αρχών και στόχων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισµού (ΙΜΟ) για τα Βιώσιµα Συστήµατα Θαλασσίων Μεταφορών.

«Μαζί µας δουλεύουν νέοι άνθρωποι που έχουν τη δικαιοδοσία να παίρνουν σηµαντικές αποφάσεις σε καθηµερινή βάση. Ο συνεργατικός χαρακτήρας της εταιρείας είναι εκείνο το χαρακτηριστικό στο οποίο αποδίδω τη µεγάλη αύξηση στα οικονοµικά µας µεγέθη, σε συνδυασµό µε το όραµά µας, που είναι µακροπρόθεσµο. Μας αρέσει να επενδύουµε σε νέες τεχνολογίες, να είµαστε φιλικοί προς στο περιβάλλον, µε καινούργια πλοία, πιο οικονοµικά, που θα µπορούν κάθε στιγµή να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς».

H Capital Maritime ελέγχει επίσης το 35% της Capital Product Partners L.P. (CPLP). Η CPLP εισήχθη στην αγορά του Νasdaq στις ΗΠΑ το 2007 µε αρχικό στόλο 8 πλοία. Από τότε η εταιρεία έχει υπερτριπλασιάσει το µέγεθος του στόλου της, φτάνοντας πλέον τα 30 πλοία, και έχει αξιοποιήσει µε επιτυχία την κεφαλαιαγορά, συγκεντρώνοντας περίπου 350 εκατ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια µόνο για να χρηµατοδοτήσει την ανάπτυξη του στόλου της. Την ίδια ώρα, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε ένα δισ. δολάρια.

«Πιστεύω ότι, όταν θέλεις να κερδίσεις την εµπιστοσύνη των επενδυτών, πρέπει να έχεις πειθαρχία και να ελέγχεσαι από διεθνείς οίκους και από το επενδυτικό κοινό σε καθηµερινή βάση. Αυτό σε βοηθάει να παίρνεις αποφάσεις συλλογικές, από τα αρµόδια όργανα της εταιρείας και από ειδικές επιτροπές, που αποφασίζουν για τα σηµαντικά ζητήµατα καθηµερινότητας, αλλά και στρατηγικής».

Οι εφοπλιστές και η ελληνική οικονομία
Η Ελλάδα το 2013 πήρε τα σκήπτρα από την Ιαπωνία στην παγκόσµια ναυτιλία. Μόνο πέρυσι οι Έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν 13 δισ. δολάρια για την κατασκευή 275 νέων πλοίων, ενώ το πρώτο τρίµηνο του 2014 οι επενδύσεις τους έχουν ήδη φτάσει τα πέντε δισ. δολάρια.

«Η παράδοση, σε συνδυασµό µε την πειθαρχία που πρέπει να επιδεικνύει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι κάτι πολύ σηµαντικό σε έναν χώρο όπως αυτός της ναυτιλίας, που είναι κυκλικός. Όταν έχεις σωστή υποδοµή που σου επιτρέπει να περιµένεις και να ελέγχεις τα έξοδά σου, µπορείς να αντέξεις στις ”φουρτούνες”. Τα τελευταία χρόνια, αυτά που έχουµε δει σε ολόκληρο τον κόσµο δεν έχουν προηγούµενο. Χαρακτηριστικά αναφέρω την έκρηξη αναγκών που συνοδεύτηκε από αντίστοιχη έκρηξη εισαγωγών στην Κίνα. Το άνοιγµα νέων αγορών, όπως αυτές της Άπω Ανατολής, ενίσχυσε την παγκόσµια ναυτιλία και οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν εκεί για να αρπάξουν την ευκαιρία» εξηγεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η παγκόσµια οικονοµική κρίση από το 2008 και µετά και οι κλυδωνισµοί του τραπεζικού συστήµατος σε ΗΠΑ και Ευρώπη έφεραν απώλειες και για τους εφοπλιστές, άλλα όχι πολύ µεγάλες. «Οι Έλληνες εφοπλιστές επανήλθαν, αύξησαν τον στόλο τους, αλλά κυρίως τον εκσυγχρόνισαν µε πιο σύγχρονα καράβια, τα οποία είναι εναρµονισµένα µε τις περιβαλλοντικές ανάγκες και τους κανονισµούς».

Όσο για τη συνεισφορά τους στην ελληνική οικονοµία και την έντονη κριτική για ευνοϊκό καθεστώς, απαντά χωρίς ενδοιασµούς: «Πολλοί από τους εφοπλιστές θέλουν να κρατούν χαµηλό προφίλ και κάνουν πράγµατα για την ελληνική οικονοµία που δεν γίνονται πάντα γνωστά. Υπάρχουν και άλλοι βέβαια που δεν προσφέρουν στην ελληνική οικονοµία όσο θα έπρεπε. Όσο περνάει όµως ο καιρός, η πλειονότητα των εφοπλιστών συνεισφέρει µε νέους φόρους στο ελληνικό ΑΕΠ και πιστεύω ότι και οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να προσφέρουν περισσότερα».

Άλλωστε ο διπλασιασµός της συνεισφοράς της ναυτιλίας στο ελληνικό ΑΕΠ , που υπολογίζεται στο 7% , είναι εξίσωση πολλών παραγόντων. «Δεν είναι µόνο η ναυτιλία. Είναι και οι κλάδοι γύρω από αυτή, όπως οι νηογνώµονες, οι προµηθευτές, τα εργαστήρια, οι βιοτεχνίες, οι µαρίνες, τα σκάφη αναψυχής, η ναυπηγοκατασκευαστική ζώνη. Είναι όλο το σύστηµα, το οποίο µπορεί να αναπτυχθεί, πατώντας σε σωστές δοµές, αλλά και µε τα ανάλογα κίνητρα που πρέπει να προσφέρει η κυβέρνηση» επισηµαίνει.

 

Η πολιτική, το μνημόνιο και ο Ολυμπιακός
Κλείνοντας τη µεγάλη συζήτηση µε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν θα µπορούσαµε να µην αναφερθούµε και στην κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας, στην πολιτική, αλλά και στη µεγάλη του αγάπη, τον Ολυµπιακό.

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι σε στάδιο ανάκαµψης. Πολλοί περίµεναν ότι θα είχε διαλυθεί η ελληνική οικονοµία και ποντάρανε σε αυτό. Ευτυχώς διαψεύστηκαν. Κάναµε τα πρώτα βήµατα αναφορικά µε την επιστροφή µας στις αγορές, αλλά παράλληλα κάποιες µεταρρυθµίσεις που έχουν καθυστερήσει πρέπει να προχωρήσουν µε αίσθηµα ευθύνης και δικαιοσύνης».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δηλώνει υπέρµαχος της πολιτικής συναίνεσης σε θέµατα κρίσιµα για την πορεία της χώρας. «Ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν στην άκρη το πολιτικό κόστος. Στο µπροστινό µέρος του µυαλού τους δεν πρέπει να είναι η πολιτική τους καρέκλα, αλλά η εύρεση λύσεων, για να αφήσουµε πίσω µας την κρίση. Είναι βασικό να υπάρξει συναίνεση από όλους στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κρίσιµα εθνικά θέµατα. Από την άλλη πλευρά, µην ξεχνάµε ότι το µνηµόνιο ήταν καταστροφικό για πάρα πολλούς Έλληνες και η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει αδικίες, ώστε οι χαµηλές εισοδηµατικές τάξεις να ανασάνουν».

Παράλληλα απορρίπτει κάθε συζήτηση για δικό του πολιτικό φορέα. Διαβεβαιώνει ότι, αν ήθελε να είχε κάνει κόµµα, θα το είχε ήδη πράξει και επισηµαίνει πως κύριο µέληµά του είναι ο Πειραιάς και φυσικά ο Ολυµπιακός, που είναι συνδεδεµένος άρρηκτα µε την πόλη.

Δηλώνει πρώτα οπαδός και µετά πρόεδρος και µιλάει για την καθιέρωση του Ολυµπιακού στα ισχυρά ευρωπαϊκά clubs, αλλά και για την πολυεπίπεδη ενίσχυση της ιστορικής ΠΑΕ στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της. «Ο Ολυµπιακός τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήµατα και δύο Κύπελλα και έχει ενισχύσει το status του στην Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό όλων αυτών που έχουµε καταφέρει είναι η συµµετοχή της οµάδας µας τον επόµενο µήνα σε διεθνές τουρνουά στις ΗΠΑ, µε τη συµµετοχή ευρωπαϊκών συλλόγων που βρίσκονται µονίµως στην κορυφή της Ευρώπης, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Μίλαν, η Ίντερ και η Ρόµα. Είµαστε από τις ελάχιστες οµάδες που εκπληρώνουν από τον πρώτο χρόνο εφαρµογής τους τα κριτήρια του financial fair play της UEFA, κατορθώνοντας ταυτοχρόνως να κατακτούµε κάθε χρόνο το πρωτάθληµα στη χώρα µας και να κάνουµε βήµατα προς τα εµπρός στην Ευρώπη. Δεν χρωστάµε ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες και είµαστε σωστοί στις υποχρεώσεις µας. Είµαστε ένας υγιής σύλλογος, αν και ξεκινήσαµε µέσα στη µεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ελλάδα. Αυτό είναι αποτέλεσµα πολύ σκληρής δουλειάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλων των ανθρώπων του συλλόγου. Και φυσικά δεν σταµατάµε εδώ. Η προσπάθειά µας συνεχίζεται και, όπως έχουµε πει επανειληµµένως, τα καλύτερα έρχονται».

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη καταλήγουν στον Πειραιά, για τον οποίο βάζει στοίχηµα ότι θα είναι πολύ διαφορετικός σε πέντε χρόνια από τώρα.

«Θέλω να βλέπω ζωή στην πόλη, λιγότερα λουκέτα στα µαγαζιά και δουλειά για τους νέους. Θέλουµε παιδιά που να είναι υπερήφανα για τον Πειραιά, που θα δουλεύουν για την πόλη τους και θα προσπαθούν για το καλύτερο στον τόπο που γεννήθηκαν. Είναι θέµα παιδείας, προόδου στον αθλητισµό, πολιτισµού και εργασίας».

Άλλωστε στο τέλος για τον Βαγγέλη Μαρινάκη «νικούν πάντα τα παιδιά του Πειραιά»…

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Διαβάστε ακόμη:

Από το λιμάνι του Πειραιά τα κινεζικά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη

Έξι μνηστήρες για τον ΟΛΠ

«Σταματήστε τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ»

Μώραλης: «Να αποτελέσει ο Πειραιάς πυλώνα αναπτυξιακής πολιτικής»

O Βαγγέλης Μαρινάκης συγκέντρωσε 14.010 ψήφους

Μαρινάκης: «Δεν μπορώ και δεν θέλω να γίνω Έλληνας Μπερλουσκόνι»