«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για το Ελληνικό- Τι προβλέπεται για την προστασία των αρχαίων

«Ναι» από το ΚΑΣ στη μελέτη για το Ελληνικό- Τι προβλέπεται για την προστασία των αρχαίων
Αποψη του Φαλήρου και του Πειραιά από τον Υμηττό , Κυριακή 2 Απριλιου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετά τις 10 Μαΐου η οριστική απόφαση για το δεκαόροφο ξενοδοχείο στη Φαλήρου.

Το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά» έδωσαν χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποδεχόμενα τους όρους που εισηγήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι όροι αφορούν κυρίως την εκπόνηση μελετών ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου, όπως προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εκπονηθούν και να κατατεθούν προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι μελέτες για την ανάδειξη, αποκατάσταση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πιόσχημου ταφικού περιβόλου του Ελληνικού, του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, καθώς και των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.

Συζήτηση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έγινε επίσης για τα ύψη των έξι κτιρίων (ένα εκ των οποίων θα γίνει Παρατηρητήριο), που θα κυμανθούν από 140 ως 200 μέτρα. Ένα από τα ψηλά αυτά κτίρια -ύψους 140 μ. περίπου- έχει χωροθετηθεί αρκετά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Χασάνι, για την προστασία του οποίου προτάθηκε η μείωση του ύψους του κτιρίου, ενδεχομένως με τη διάσπαση του όγκου του. Ως προς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ένα από τα μέλη μειοψήφησε λόγω επιφυλάξεων που εξέφρασε για αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά τμήματα της μελέτης.

Μετά τις 10 Μαΐου η οριστική απόφαση για το δεκαώροφο ξενοδοχείο της Φαλήρου

Το Συμβούλιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  επανεξέτασε και το θέμα του δεκαώροφου ξενοδοχείου που έχει κατασκευαστεί (και εκκρεμεί η λειτουργία του) επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Το θέμα του ακινήτου (ύψους με την απόληξη κλιμακοστασίου περίπου τα 36 μ.) επανήλθε προς συζήτηση στο ΚΑΣ με αναπομπή τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από καταγγελία για τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών. Η πολεοδομία δεν έχει διαπιστώσει κάτι το μεμπτό.

Στη συνεδρίαση εκείνη αποφασίστηκε η διενέργεια αυτοψίας της ολομέλειας του ΚΑΣ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο (με σκοπό να εξεταστούν τα ύψη σε σχέση με τις εγκρίσεις και την προσβολή του μνημείου της Ακρόπολης. Όπως ειπώθηκε χθες στη συνεδρίαση, κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το δεκαώροφο κτίριο ξεχωρίζει από τον Ιερό Βράχο (μαζί με το Μουσείο Ακρόπολης) και ότι είναι το πιο ψηλό της περιοχής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση παρέστησαν, εκτός από τον ιδιοκτήτη και τον αρχιτέκτονα του έργου, πολλές δεκάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του επιχειρηματία, ο οποίος διερωτήθηκε αρκετές φορές γιατί το θέμα επανεξετάζεται στο ΚΑΣ, τη στιγμή που όλοι οι έλεγχοι της πολεοδομίας δεν έχουν βρει τίποτα μεμπτό.

Τελικά, τα μέλη του ΚΑΣ, ύστερα από εκτενή συζήτηση, συμφώνησαν να συνδεθεί το κτίριο με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, ενώ επιφυλάχθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους συνολικά επί του θέματος μετά την εξέτασή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας τη 10η Μαΐου.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση του ΚΑΣ για αυτοψία ήρθε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή.