Νέα δριμεία επίθεση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ

Νέα δριμεία επίθεση της κυβέρνησης στο ΔΝΤ

Τα αποτελέσματα της Eurostat εκθέτουν πλήρως την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Τα στοιχεία της Eurostat όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν ήδη αναταραχή στις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εξαπολύουν σήμερα δριμεία επίθεση στο Ταμείο, αναφέροντας πως το αποτέλεσμα της Eurostat εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.

Όπως αναφέρουν κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου:
Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%.

Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capitalcontrols αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους.

Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018.

Στον “χορό” της κριτικής και το ΥΠΟΙΚ

“Η σημερινή δημοσιοποίηση του επίσημου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ για το 2015 επιβεβαιώνει σε υπερθετικό βαθμό τις δικές μας εκτιμήσεις” τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, βάλλοντας κατά του ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας την  επίσημη ανακοίνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος 2015 από τη Eurostat δήλωσε πως “για την ακρίβεια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδείχθηκε πιο αξιόπιστο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μέχρι χτες επέμενε σε πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “υπό το πρίσμα της παραπάνω απόκλισης, και μάλιστα σε ένα εκτελεσμένο αποτέλεσμα, τίθεται υπό προφανή αμφισβήτηση και η εγκυρότητα των δημοσιονομικών προβλέψεων του ΔΝΤ για το 2018”.