Νέα εκτόξευση ως 24% στο φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή παροχής από την Gazprom σε Πολωνία, Βουλγαρία

Νέα εκτόξευση ως 24% στο φυσικό αέριο, μετά τη διακοπή παροχής από την Gazprom σε Πολωνία, Βουλγαρία
Buildings are reflected in a shop window, as the company logo of Russian natural gas producer Gazprom is seen on a Zenit football club T-shirt, in St. Petersburg, November 14, 2013. Repayments made by Russia's Gazprom to German utility RWE for gas purchases going back to 2010 helped drive earnings at RWE's trading unit 1.3 billion euros ($1.7 billion) higher in the first nine months of this year, RWE said on Thursday. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: BUSINESS ENERGY SPORT SOCCER) - RTX15D9S Photo: REUTERS

«Πύραυλος» έγιναν οι τιμές τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε ότι διέκοψε την παροχή σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία σταματά την παροχή φυσικού αερίου σε κράτη μέλη της ΕΕ εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Ειδικότερα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας (TTF), παραδόσεως Μαΐου,  σημείωνε αύξηση 12,5%, στα 116,20 ευρώ τη μεγαβατώρα, έχοντας ανοίξει σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στα 127,5 ευρώ (+24%).

Το συμβόλαιο κατέγραψε αύξηση πάνω από 10% ήδη την Τρίτη, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή της να σταματήσει την προμήθεια αερίου, επικαλούμενη την άρνηση των δύο χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια αντί για ευρώ και δολάρια. 

Η κίνηση είναι μια μεγάλη κλιμάκωση της οικονομικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει με τις δυτικές οικονομίες παράλληλα με τη στρατιωτική μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι διακόπτει μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη είναι «προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο».

Πάντως, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από το οποίο στο οποίο βρίσκονταν στην αρχή της σύγκρουσης, όταν έφτασαν τα 345 EUR/MWh, χάρη στο γεγονός ότι η χειμερινή περίοδος θέρμανσης έχει πλέον τελειώσει. 

Ωστόσο, πολλές χώρες στην Ευρώπη παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, ιδίως η Γερμανία, η οποία αρνήθηκε να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας λόγω των επιπτώσεων που θα είχε στην οικονομία της.

 Η Γερμανία έχει επίσης καθυστερήσει να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αν και έκανε σημαντική αλλαγή στη θέση της την Τρίτη στην έγκριση της αποστολής αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard.

«Η Ρωσία χρειάζεται τα χρήματα, ρούβλι ή όχι, και η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, οπότε αναζητήστε έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Saxo Bank, μέσω Twitter.   

Η είδηση ​​είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές συναλλάγματος και μετοχών, ωθώντας το ευρώ σε νέο χαμηλό πενταετίας έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης STOXX 600 καταγράφει πτώση 0,5%, «πέφτοντας» σε χαμηλό έξι εβδομάδων.